Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Типченица - село без кражби, социално-слаби и безработица

12
село типченица
Снимка: http://tipchenitsa.mezdra.bg/

За селото се знае също, че повечето улици са асфалтирани и добре осветени. Има здравна служба, детска градина, читалище, ресторант, няколко магазина за хранителни стоки. Има и семеен хотел, както и няколко работещи фирми за търговия, производство и транспорт. Кметът Георги Димитров е категоричен, че дори в условията на пандемия от коронавирус, животът в селото е спокоен:

"Нямаме престъпност, нямаме кражби. Нямаме и социално-слаби жители на селото. Безработица също нямаме. Тук във винарната има наети работници, в съседното село има един цех за ПВЦ тръби- там също има наети наши работници, хора от селото работят в Мездра, във Враца, в Ботевград също. Сега малко е трудно с транспорта, защото ако прекъснат пътя Ребърково - Мездра, заради строителните работи по трасето Мездра- Ботевград, не знам откъде ще минаваме. Засега обаче се оправяме. Идва си автобуса сутрин, обед и вечер за децата и другите жители. В момента, в пандемията, се справяме доста добре. При нас имаше около десетина болни, които прекараха вируса по възможно най-лекия начин. Сега хората вече лека- полека се успокояват. В момента набираме желаещи за ваксини.  Очакваме на място да дойде мобилна група от врачанската болница да постави ваксините на желаещите. Хората предпочитат повече ваксината на Пфайзер... Ако се абстрахираме от пандемията, проблемите на хората са най-вече свързани с изграждането на новото трасе на пътя Мездра - Ботевград, защото се опасяват от прекъсване на водопровода, заради взривните действия в района на водохващането. Имахме срещи с ръководството на фирмата, която работи и сме се разбрали да няма много взривове в района на водохващането, от което селото черпи вода... типченица врачанци побратимяванеИначе,
ние сме далеч от хвърчащите отломки, не е като в Люти дол. Проблем имаме с електрозахранването, което получаваме в момента от района на Ботевград. Постоянно имаме прекъсвания на тока за секунда-две-три и се налагат чести обаждания в ЧЕЗ, да проверим какво става, защото
доколкото разбираме трасето, което се захранваше преди от подстанцията в Ботевград, вече не работи. Причината са отново строителните дейности по новия път. Има скъсани жици и паднали стълбове и затова не се пуска тока за Типченица и Люти дол. За момента нямаме оплаквания за изгорели електроуреди, но нищо не се знае в бъдеще... Миналата година изградихме една улица с нов асфалт, тази година има планувана още една улица от центъра до винарната за преасфалтиране. В момента изграждаме и фасадата на кметството, имаме поставена и нова дограма. Почти готов е и новият кът за отдих в началото на селото, където има чешма. Дърветата, които паднаха през зимата от леда и снега, счупиха навесите и сега ги възстановихме отново. Имаме още малко довършителни работи, но всичко ще е направено перфектно... До края на годината сме решили с помощта на спонсор от селото да санираме част от кметството и фасадата му да се изрисува подобно на къщите в Копривщица. Имаме малък проект и за фасадата на читалището, който същият бизнесмен ще финансира, за да изглежда и тя по-свежо.", обяснява Георги Димитров.  

Още през 1899 година в Типченица е основано читалище "Съзнание". Учителката Гинка Кръстева открива и неделно училище към него, купуват се книги за библиотеката. Подготвя се първото представление - драмата "Руска" в която единствената женска роля е играна от мъж. В продължение на много години към читалището действат самодейни колективи - театрален, а по-късно и певчески. С голям успех се представят на типченската сцена, в околните села и в град Мездра пиесите "Руска", "Тартюф", "Цигански табор", "Милионерът" и други.

Жителите пазят своите традиции, народни празници и обичаи. Местните са прочути с прекрасните си женски носии. Тук се провежда и станалият традиционен фолклорен фестивал "Типченица пее".

Местните хора са се прославили като най-добрите пепиниери в страната /износ на лозови пръчки за страната и чужбина/, отлични лозари, овощари, пчелари, занаятчии и животновъди. Бубарите от Типченица са участвали в Парижкия панаир в началото на XX век. В селото се учредява една от първите в Северозападна България потребителна земеделска кооперация, подпомагала с кредити строежа на частни къщи през 20-те и 30-те години на миналия век. Много от тези къщи са в популярния тогава алпийски тип и са добре поддържани и до днес.


Целите интервюта с кмета на Типченица- Георги Димитров и секретарят на местното читалище- Атанаска Петровска, можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

В Подгоре искат да задържат младите хора

Основният проблем на Подгоре е, че липсата на работа и лошата инфраструктура са обезлюдили района и сега е много трудно да бъде възстановен нормалният живот в този край. Това обясни  кметът на село Подгоре, община Макреш, Илия Каменов. Според него сега, когато е започнала земеделската работа, всеки си е по градинките и селото съвсем е добило облика..

публикувано на 18.06.21 в 16:30

Оптимизъм за бъдещето на антична Рациария

Останките на римското селище Рациария , което е безценен паметник на културното наследство, но и символ на разрухата, една от най-тъжните страници на културния упадък на България, лежат на бреговете на река Дунав в северозападния край на страната. През есента на 2013 година Министерството на културата подпомогна финансово първите след близо..

публикувано на 17.06.21 в 10:35

Румен и Яна, които избраха Ново село пред големия град

В месеците, белязани от пандемията, все повече млади хора купуват къщи в Ново село. Други се връщат в домовете на своите бащи и деди. Прибират се през уикендите или летните отпуски, а някои като Румен и Яна избират живота на село и да работят от вкъщи.  Румен Джагаров  завършва архитектура. С Ново село са свързани и всичките му дипломни..

публикувано на 16.06.21 в 16:00

Какво ще покаже преброяването на населението през есента

Преброяването на населението през есента ще ни даде картината на демографските процеси в страната. Около 30 са въпросите в анкетната карта. Събраната информация ще е не само за броя на населението, а и за неговата материална осигуреност, както и за жилищата. Данните, които се очакват, са различни от тези, които Националният статистически институт..

публикувано на 16.06.21 в 15:38

Търси се модел за достъпно и ефективно правосъдие

Предлаганата реформа на съдебната карта в България без широко обществено обсъждане крие много рискове - около това становище се обединиха юристи и ръководители на институции на  среща  във Видин, на която бе обсъден  "Модел 4"  за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на..

публикувано на 14.06.21 в 13:39

Кметският наместник на село Ошане: Трябва държавна програма за подпомагане в пограничните райони

Ошане е малко село, встрани от главните пътища и в пограничен район. Какво е усещането тук за принадлежността ни към ЕС? Чувстват ли се хората в Ошане пълноправни жители на Общността или само знамето на ЕС на сградата на кметството над налепените на таблото отдолу некролози подсказва, че и това селце е в границите му? Имат ли същите права тук хората и..

публикувано на 11.06.21 в 16:00

Заради решението на екоминистъра - протести ще блокират Е-79 и Петрохан

Процедурата за оценката за въздействие върху околната среда на прединвестиционното проучване на трасето за тунел под Петрохан е спряна от екоминистерството . Причината е, че новият път и тунелът преминават през няколко защитени територии, съобщават от МОСВ. Решението е разписано на 31 май . Решението е незаконосъобразно, аргументираха се на..

публикувано на 10.06.21 в 10:35