Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Типченица - село без кражби, социално-слаби и безработица

12
село типченица
Снимка: http://tipchenitsa.mezdra.bg/

За селото се знае също, че повечето улици са асфалтирани и добре осветени. Има здравна служба, детска градина, читалище, ресторант, няколко магазина за хранителни стоки. Има и семеен хотел, както и няколко работещи фирми за търговия, производство и транспорт. Кметът Георги Димитров е категоричен, че дори в условията на пандемия от коронавирус, животът в селото е спокоен:

"Нямаме престъпност, нямаме кражби. Нямаме и социално-слаби жители на селото. Безработица също нямаме. Тук във винарната има наети работници, в съседното село има един цех за ПВЦ тръби- там също има наети наши работници, хора от селото работят в Мездра, във Враца, в Ботевград също. Сега малко е трудно с транспорта, защото ако прекъснат пътя Ребърково - Мездра, заради строителните работи по трасето Мездра- Ботевград, не знам откъде ще минаваме. Засега обаче се оправяме. Идва си автобуса сутрин, обед и вечер за децата и другите жители. В момента, в пандемията, се справяме доста добре. При нас имаше около десетина болни, които прекараха вируса по възможно най-лекия начин. Сега хората вече лека- полека се успокояват. В момента набираме желаещи за ваксини.  Очакваме на място да дойде мобилна група от врачанската болница да постави ваксините на желаещите. Хората предпочитат повече ваксината на Пфайзер... Ако се абстрахираме от пандемията, проблемите на хората са най-вече свързани с изграждането на новото трасе на пътя Мездра - Ботевград, защото се опасяват от прекъсване на водопровода, заради взривните действия в района на водохващането. Имахме срещи с ръководството на фирмата, която работи и сме се разбрали да няма много взривове в района на водохващането, от което селото черпи вода... типченица врачанци побратимяванеИначе,
ние сме далеч от хвърчащите отломки, не е като в Люти дол. Проблем имаме с електрозахранването, което получаваме в момента от района на Ботевград. Постоянно имаме прекъсвания на тока за секунда-две-три и се налагат чести обаждания в ЧЕЗ, да проверим какво става, защото
доколкото разбираме трасето, което се захранваше преди от подстанцията в Ботевград, вече не работи. Причината са отново строителните дейности по новия път. Има скъсани жици и паднали стълбове и затова не се пуска тока за Типченица и Люти дол. За момента нямаме оплаквания за изгорели електроуреди, но нищо не се знае в бъдеще... Миналата година изградихме една улица с нов асфалт, тази година има планувана още една улица от центъра до винарната за преасфалтиране. В момента изграждаме и фасадата на кметството, имаме поставена и нова дограма. Почти готов е и новият кът за отдих в началото на селото, където има чешма. Дърветата, които паднаха през зимата от леда и снега, счупиха навесите и сега ги възстановихме отново. Имаме още малко довършителни работи, но всичко ще е направено перфектно... До края на годината сме решили с помощта на спонсор от селото да санираме част от кметството и фасадата му да се изрисува подобно на къщите в Копривщица. Имаме малък проект и за фасадата на читалището, който същият бизнесмен ще финансира, за да изглежда и тя по-свежо.", обяснява Георги Димитров.  

Още през 1899 година в Типченица е основано читалище "Съзнание". Учителката Гинка Кръстева открива и неделно училище към него, купуват се книги за библиотеката. Подготвя се първото представление - драмата "Руска" в която единствената женска роля е играна от мъж. В продължение на много години към читалището действат самодейни колективи - театрален, а по-късно и певчески. С голям успех се представят на типченската сцена, в околните села и в град Мездра пиесите "Руска", "Тартюф", "Цигански табор", "Милионерът" и други.

Жителите пазят своите традиции, народни празници и обичаи. Местните са прочути с прекрасните си женски носии. Тук се провежда и станалият традиционен фолклорен фестивал "Типченица пее".

Местните хора са се прославили като най-добрите пепиниери в страната /износ на лозови пръчки за страната и чужбина/, отлични лозари, овощари, пчелари, занаятчии и животновъди. Бубарите от Типченица са участвали в Парижкия панаир в началото на XX век. В селото се учредява една от първите в Северозападна България потребителна земеделска кооперация, подпомагала с кредити строежа на частни къщи през 20-те и 30-те години на миналия век. Много от тези къщи са в популярния тогава алпийски тип и са добре поддържани и до днес.


Целите интервюта с кмета на Типченица- Георги Димитров и секретарят на местното читалище- Атанаска Петровска, можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво ще стане с цените на електроенергията за битовите потребители

Приетите промени в Закона за енергетиката от 2023 г. откриват следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия , който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия при запазване на регулиран пазар за битовите потребители до 2026 година.  Отпада задължението на Комисията за енергийно и водно регулиране..

публикувано на 18.03.24 в 15:02

Кузман Илиев: Исторически заплахи са надвиснали над България

Преговорите преди ротацията продължават.  Ще постигнат ли съгласие управляващите партньори?  Сглобка или избори?  Политическото статукво в страната дискутирахме в "Посоките на делника" с Кузман Илиев, председател на гражданското движение "България може", икономист, политически анализатор и автор на книгата "България може сама". Радио ВИДИН : В..

публикувано на 14.03.24 в 10:00

Започна ли плавното преминаване към електромобилите

Ерата на електромобилите наближава и до няколко години се очаква те да са огромен дял от всички превозни средства.  През последните години глобалните продажби на напълно електрически (BEV) и хибридни превозни средства (PHEV) не спират да растат. За 2023 г. те са нараснали с 31%, а година по-рано - през 2022 г., постигнатото увеличение е 60%,..

публикувано на 13.03.24 в 11:00

Ротация в кабинета или нови предсрочни избори?

След два дни на преговори  между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, започнаха и консултациите при президента Радев с парламентарно представените политически сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.  "Въпреки че промените в Министерски съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца и въпреки внушителната парламентарна подкрепа,..

публикувано на 12.03.24 в 11:54

Бюджет за всяко едно село

Финансова самостоятелност при управлението на кметствата - не за първи път настояват за такава възможност кметовете на малките населени места.  Всяко едно село в община Белоградчик ще получи собствен бюджет. Решението е гласувано от Общинския съвет, средствата са заложени в тазгодишния бюджет на Общината.  "Заложихме в тазгодишния бюджет..

публикувано на 11.03.24 в 15:31

Село Средогрив в очакване на магазин, автобус и нови пътища

Средогрив е село в Северозападна България. То се намира в община Чупрене, област Видин.  Средогрив е разположено на 276 метра надморска височина от североизточната страна на предбалканския рид Ведерник. На 12 километра е Белоградчик и на 40 километра е Монтана. През селото минава река Лом.  Общо 70 са жителите, които живеят тук постоянно...

публикувано на 08.03.24 в 13:00

Опасна мода: Да караш бързо и да се похвалиш в интернет

Клипове на шофьори, управляващи автомобили с особено висока скорост , нееднократно привличат медийното и обществено внимание в последно време. От началото на годината във Враца има няколко случая на публикувани в социалните мрежи видеоклипове, показващи шофиране с висока скорост, а рекордното установено превишаване на скоростта е с над 100 км..

публикувано на 07.03.24 в 11:15