Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аполония“ ваксинира с изкуство

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“
Снимка: Празници на изкуствата Аполония

Празниците на изкуствата „Аполония“ започнаха на 30 август с концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, който тази година е носител на наградата „Аполон Токсофорос“ за изключителни заслуги в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница, присъдена от Фондация „Аполония“. В програмата на фестивала в Созопол по традиция присъстват всички изкуства, а организаторите са убедени, че не бива да правят компромиси, дори и в настоящата несигурна ситуация.

„Никога не съм си представяла, че няма да го направим – категорична е Маргарита Димитрова, артистичен директор на „Аполония“. – Дори миналата година, когато тревогата беше от друг тип и не знаехме какво е това, какво ни чака, също и лекарите не знаеха, всичко беше забулено в някаква тъмнина. Още тогава бях абсолютно убедена, че трябва да го направим и си казах  - ако пропуснем, поради каквито и да е обстоятелства, „Аполония“ ще се стопи, ще се превърне в един от многото фестивали и събития, които не се състояха. С много упоритост, с воля и амбиция, които винаги сме имали, го направихме, въпреки обстоятелствата, с мисълта, че всичко трябва да е такова, каквото винаги е било – всички изкуства да присъстват, представени с най-качествените неща, при едно единствено условие – всички събития да са на открито. Това е, което отличава  Аполония – 2021.

Маргарита Димитрова

Откриването с концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ беше внушително. Не си спомням такава притихнала публика, да не говорим за изключителната Лия Петрова, която беше солистка на концерта. И оркестърът, и тя, и диригентът Пламен Джуров бяха на изключителна висота, имаше много силна емоция и вълнение, което се предаде  и на публиката, която ги възнагради със страхотни аплодисменти.“

В историята на фестивала (и не само) със сигурност ще остане концертът на Лия Петрова, Румен Цонев, Александър Сомов, Людмил Ангелов. Те живеят в различни страни по света, но се събраха за общия си проект – клавирните квартети на Брамс. Великолепни инструменталисти със забележителна солова кариера, те изпълниха тази програма за пръв път на сцената на „Аполония“, с обещание, че ще продължат сътрудничеството си. Съвсем пълноценно фестивалът продължава с майсторските класове, представяния на книги, прожекции на български филми. Визуалното изкуство също присъства.

„Изложбата е една и наистина е фантастична – казва Маргарита Димитрова. – Един толкова непознат у нас творец, младият фотограф Димитър  Караниколов, представи своите произведения на открито, по много различен начин. По професия той е архитект, но обикаля света и снима с дрон. Затова фотографиите бяха  изложени на земята, за да бъдат видени от гледната точка, при която са правени снимките.

Интересно, екстравагантно и любопитно, хората бяха изумени. Имаме, както всяка година, срещи с авторите на нови книги, майсторски класове, филмите са добре посетени. Тази година имаме събития, посветени на 100-годишнината от създаването на НМА – първото висше музикално учебно заведение у нас. Всъщност, всички музиканти, които представяме тук, са свързани с Академията. Много, много талантливи хора има в България. Поколенията се сменят и сякаш идват все по-добри музиканти. И не само. Имаме леки затруднения с представянето на открито на театрални постановки. Затова сме подбрали моноспектакли – силни, с ярко послание.“

Това са представления на Мария Касимова, Николай Урумов, Васил Дуев, Валери Йорданов. Мария представя и своя книга, както и диригентът Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония. Да не пропускаме концерта на „Фондацията“, концертите в памет на Димо Стоянов от P.I.F. и оперния певец Камен Чанев – любими наши изпълнители, които корона вирусът покоси без време.

„Те оставиха голяма следа с изкуството си и решихме, че непременно трябва да почетем стореното от тях, казва артистичният директор на фестивала в Созопол и в заключение допълва:– „Аполония“ представя всичко, което намира за абсолютно задължително като присъствие в културния ни живот. Прави и неща, които носят радост на публиката, на изпълнителите и на нас – организаторите. Най-важното е да сме здрави! И както обичам да казвам – да се ваксинираме с изкуство!“

Снимки: Празници на изкуствата Аполония, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20