Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година идва с две лица – радост за учениците и страх от бъдещето за някои родители

Снимка: БГНЕС-архив

По традиция, училищата в България отварят врати на 15-ти септември. Началото на учебната година до сега се е отбелязвало като празник, в който децата и учителите с трепет прекрачват прага на училището. Корона кризата обаче постави своя отпечатък и върху възприетите норми в традиционното българско училище.

В условията на извънредна епидемична обстановка тази година МОН предложи коренно различен подход при определяне на присъствения и дистанционен график за учениците. Със свое постановление министерството позволява решенията да се взимат на различни нива – национално, училищно, областно. Постановлението дава и насоки за действие, описва ясни процедури и сценарии при наличие на коронавирус в училище. Очертани са задължителните и препоръчителните мерки за учениците:

„Всичко се прави, за да намерим баланс между максимално присъствено обучение при минимален риск за децата и учителите – каза в интервю за БНР Мария Гайдарова, зам-министър на образованието. – При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на Covid-19 или при заболели учители, така че да бъде невъзможно да се осъществи присъственият учебен процес, директорът на училището може да направи аргументирано предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда – тогава първи следва да премине випускът с най-много заболели и контактни ученици. Малките ученици - от 1-ви до 4-и клас преминават към обучение от разстояние само в к