Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново сръбско дарение за знаков български храм

4
Снимка: Община Велико Търново

Ново сръбско дарение получи църквата-музей „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново. За галерията на историческия храм са предоставени две пейки от Драган Чукалович, от град Кралево.

Това е третото дарение за историческия храм идващо от сръбския град Кралево. През 2015 г. ювелирът Горан Ристович – Покимица подари икона на св. Сава с филигранна сребърна украса.

Две години по-късно през 2017 г. общината в Кралево дари на търновския храм мраморен проскинитарий, на който бе поставена дарената по-рано икона на св. Сава.


Снимки: Община Велико Търново и museumvt.com

Галерия

Още от категорията

Свети Мина - покровителят на семейството и пътешествениците

В днешния ден Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Мина, считан за покровител на семейството, на сираците и бездомните, както и на хората, поели на дълъг път. В този ден вярващите отправят към Свети Мина молитва за здраве..

публикувано на 11.11.21 в 06:55

Почитаме ангелското войнство

В православните традиции, на 8 ноември Църквата отдава почит на цялото ангелско войнство. Това са небесните пазители на светлината и справедливостта, начело със Седемте архангели Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил...

публикувано на 08.11.21 в 06:10

В съботата преди Архангеловден почитаме паметта на починалите

На 6 ноември православната ни църква и миряните отбелязват Архангелова задушница - ден, в който отдаваме почит на починалите. Този ден е винаги в първата събота преди Архангеловден (8 ноември), тъй като в православния календар съботният ден е..

публикувано на 06.11.21 в 08:00
Подкасти от БНР