Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина могат да подадат заявления за гласуване на 14 ноември

Снимка: архив

Право на глас на изборите за президент и парламент на 14 ноември имат 6 708 189 граждани. Те са разпределени в 11 643 секции. Вероятно машинно ще се гласува с една карта, съобщи Цветозар Томов, зам.председател на Централната избирателна комисия - ЦИК.

Секциите, които автоматично ще бъдат разкрити за гласуване в чужбина, засега са 671. Окончателният им брой ще стане ясен след 19 октомври, обеща Томов. От 30 септември до 19 октомври българите живеещи в чужбина , които искат да гласуват на 14 ноември, могат да подават заявления за това през сайта на ЦИК.

10 партии и 2 коалиции са регистрирани за парламентарните избори. 12 партии и 5 коалиции ще участват в надпреварата за президент.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14

Български деца показаха на връстници в Сарагоса буквите от нашата азбука

Ученици от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в Сарагоса, Испания, заедно със своята преподавателка Милена Омерова запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от средното училище „Мария Молинер“ в Сарагоса, съобщиха..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира..

публикувано на 28.04.24 в 10:20