Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Петият печат“ – поетичната книга на политолога Ивайло Груев с премиера в СБЖ

Премиера на първата му стихосбирка, заедно с желанието да покаже малка част от родината на своята дъщеря, кара политолога Ивайло Груев да се завърне за известно време у нас от Канада, където живее вече над 30 години. Признава, че пандемията е причината да се замисли дали да не издаде свои стари стихове, които открива, докато разчиства кабинета си в университета в Отава.

„Попаднах на една доста прашна папка и когато се зачетох, открих, че в текстовете има известен потенциал. Всички бяха написани на машина, което наложи да ги препиша на компютър, така че да бъдат по-четивни“ – разказва в интервю за Радио България Груев. 

Що се отнася до заглавието, той признава, че иска да остави читателя сам да разбере защо е нарекъл своята стихосбирка именно „Петият печат“. Издава единствено, че има теологичен подтекст. Художественото й оформление пък е дело на много талантлив български художник, който живее във Венецуела.

„Името му е Бисер Найденов. С него се запознах преди повече от 30 години и оттогава датира и нашето приятелство. Аз оказах своя сериозна роля в решението му да емигрира от Канада във Венецуела в началото на 21 век“ – припомня си Ивайло Груев. 


Когато го посещава, политологът остава изумен от талантливите рисунки и живописните платна, които разглежда в ателието му. Затова не се колебае, а го моли да бъде илюстратор на книгата, която иска да издаде някой ден. 20 години след онзи техен разговор настъпва времето тя да се появи. Премиерата й ще се състои днес / 2.10/  в сградата на Съюза на българските журналисти в София. 

Очаквайте и втората част на интервюто с професор Ивайло Груев, в което засягаме теми, свързани с политическата ситуация у нас в навечерието на предсрочните парламентарни и редовни президентски избори. 


Снимки: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20