Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорска област се превръща в предпочитано място за туризъм

Форумът на античния римски град Августа Траяна
Снимка: БНР

В края на лятото броят на нощувките в местата за краткосрочно настаняване в Старозагорска област е нараснал с близо 30 на сто, в сравнение със същия период на миналата година. Това показват данните са на Териториалното статистическо бюро – Югоизток, според които през август 2021 г., в област Стара Загора са работели 62 места за настаняване с над 10 легла (хотели, мотели, хижи и др.). Най-много нощувки са регистрирани в местата за настаняване с 3 звезди - 21 819, или 52.0% от всички осъществени нощувки, уточняват от Териториално статистическо бюро- Югоизток.

Областният център Стара Загора, известен като град на липите и правите улици, има много какво да покаже на гостите си. Сред най-посещаваните забележителности са Форумът на античния римски град Августа Траяна, чието същинско изграждане е по времето на император Марк Аврелий (161-180г), паркът „Бадечка“, в който расте 500-годишен чинар, Музеят на религиите, разположен в единствената оцеляла, изцяло запазена сграда в Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война - Ески джамия и мн. други.

Редактор: Дарина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10