Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще оцелее ли Българският дом в Прага?

Българите в Чехия са притеснени за бъдещето на общностния център

7
Снимка: личен архив

История от живота на сънародниците ни зад граница, белязана от болката заради неоценения труд и надеждата за справедливост. Така накратко може да опишем зова за помощ, отправен от председателя на Българската православна общност в Чехия Силвия Кръстева до Президентството, Министерския съвет и още редица държавни институции у нас. Проблемът ѝ не е здравословен, тя е финансово осигурена, но иска да продължи своята мисия да работи в интерес и полза на българите в Чехия. За целта обаче се нуждае от помощ за запазване на сградата, осигурена от българската държава за нуждите на българската общност в Прага. Подобни Български домове има в още няколко града в страната, но този в чешката столица се използва от седем български сдружения, които, макар да развиват различна дейност, работят в добър синхрон помежду си, обяснява г-жа Кръстева. Близка приятелка на Силвия, Ели Мандаджиева – бивш главен редактор на българското списание „Роден глас“, уточнява:

„Сградата, за която се борим, е купена, за да служи на българите и българските сдружения, които се намират на чешка територия. Българското малцинство е едно от 14-те официално признати в Чехия, заедно с поляци, словаци, унгарци. Чешкото правителство е длъжно да отпуска средства за тяхната културна дейност. До 1989 г. домът се е използвал много активно, тъй като е било средище за хората във време, когато не е имало интернет. Днес пък, във време на социална изолация и претопяване на българите зад граница, запазването му е от още по-голямо значение.“

Ели Мандаджиева и въпросната сграда

Защо обаче бъдещата дейност и развитие на българското средище в Прага са поставени на карта?

„Почти 10 години водим борба за запазването на Българския дом – обяснява Силвия Кръстева. – От шест години българското МВнР води дело срещу нас в съда в Чехия, за да ни накарат да го освободим. Това, че ние се занимаваме с културна дейност е ясно и личи от нашите отчетни доклади, които предаваме към чешкото правителство, изпратили сме такива и в България.“

Силвия Кръстева

В писмото ѝ до държавните институции у нас, Кръстева пише, че „дейностите, които българските сдружения извършват, са финансирани от грантове и програми и средствата са свързани само с даден проект и програма. А когато имате минимални средства, без безплатна материална база и подкрепа на българските институции, много трудно можете, независимо от силното чувство за национална принадлежност, да правите каквато и да е култура“.

Въпреки това, Министерство на външните работи остава непреклонно и настоява всички български сдружения в чешката столица, които обитават сградата, да я освободят, тъй като нямат правно основание и валиден договор за настаняване. Позицията им в тази връзка е принципна и не се влияе от промените, които настъпват в управлението на Република България.

Предложение да премести дейността си в друга сграда, Силвия Кръстева вече е получила от чешкото правителство. „Новите помещения в т.нар. Дом на малцинствата в Прага са крайно недостатъчни за всички български сдружения“ – обяснява Ели и допълва:

„Въпросът е, защо е нужно да правим това, след като разполагаме с цяла сграда, ползвана до момента, предназначена за нашата дейност. Другият ми въпрос е, каква ще е съдбата на този дом, когато го напуснем? Ще го купи някой за символична сума и ще го превърне, например, в хотел, тъй като се намира в центъра на Прага? Нека разделим на две възможните решения на този казус. Да си ги представим върху една везна. От едната страна е един дом, който да служи на всички български сдружения, а от другата, е интересът на някой инвеститор, който ще го купи и превърне в хотел. Изборът между двете трябва да направи българското правителство. Нека видим какво ще реши.“

Българската православна общност в Чехия настоява и за създаването на комисия, която да управлява Българските домове в страната. В нея, според тях, трябва да участват представители от българското посолство в Прага, на съответната държавна институция, която е свързана с българите зад граница /ДАБЧ или комисията за българите в чужбина в НС/, както и председателите на българските сдружения в Чехия. Подобен субект трябва да гарантира сигурност за тяхната дейност, както и защита от заграбване.

Българският дом в Млада Болеслав

„Ние не искаме сградите да бъдат предавани на дадена организация, защото от 2015 г. в Чехия има закон, който позволява на трима души да се съберат и да решат, че сградата вече ще работи само за едно от сдруженията. По подобен начин в момента е затворен Българският дом в Млада Болеслав. Там един от българските клубове е взел решение да използва сградата, но да не допуска останалите сънародници в нея“, казва Силвия Кръстева.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34