Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Интересът към китайската култура в България расте

Институт „Конфуций“ организира цикъл лекции на известни личности по теми, свързани с Китай

Снимка: архив

Въпреки пандемията дейността на Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ не е замряла, а интересът към китайския език непрекъснато расте и той често е избиран като втори чужд език от студентите в специалност „Приложна лингвистика“. Институтът в старопрестолния град е основан през 2012 г. с основна дейност да разпространява и популяризира древната китайска култура, към която проявяват любопитство много съвременни българи. Директорът му, доц. д-р Искра Мандова съобщава, че е финализиран дори българо-китайски проект за образователни програми и методически указания за учителите по китайски език, вече одобрени от МОН.

Снимка: ВТУ – Св. св. Кирил и Методий

Водещо събитие през ноември са цикъл лекции на известни личности, свързани с азиатската държава. Сред лекторите са учени китаисти от Софийския университет и БАН, дипломати, специалисти по китайска медицина и пр. Тези лекции ще са публични, достъпни за широка публика също и онлайн.

Съставил: Гергана Манчева


Още от категорията

Фотоизложба в Берлин показва последните 7 години на художника Андрей Даниел

Кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години на големия художник, преподавател и мъдрец проф. Андрей Даниел /1952 – 2020/ ще бъде представен на 4 май в галерията на Българския културен институт в Берлин. "Имахме..

публикувано на 02.05.22 в 11:30
Снимка: Съюз на българските художници

Първа плакатна изложба за цирковото изкуство в България

Богата колекция от пъстри български циркови плакати оформят ретроспекция на 125-годишната история на родното цирково изкуство в софийската галерия "Райко Алексиев". Повод за изложбата е първото представление на първата българска професионална циркова..

публикувано на 25.04.22 в 09:05

Илияна Йотова ще открие българския павилион на Венецианското биенале

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Болонския университет, където ще разговаря с ръководството му. Тя ще се срещне също със студенти от лектората по български език и култура, както и с представители на българската общност. Предвидена е среща и с..

публикувано на 21.04.22 в 07:05