Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Интересът към китайската култура в България расте

Институт „Конфуций“ организира цикъл лекции на известни личности по теми, свързани с Китай

Снимка: архив

Въпреки пандемията дейността на Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ не е замряла, а интересът към китайския език непрекъснато расте и той често е избиран като втори чужд език от студентите в специалност „Приложна лингвистика“. Институтът в старопрестолния град е основан през 2012 г. с основна дейност да разпространява и популяризира древната китайска култура, към която проявяват любопитство много съвременни българи. Директорът му, доц. д-р Искра Мандова съобщава, че е финализиран дори българо-китайски проект за образователни програми и методически указания за учителите по китайски език, вече одобрени от МОН.

Снимка: ВТУ – Св. св. Кирил и Методий

Водещо събитие през ноември са цикъл лекции на известни личности, свързани с азиатската държава. Сред лекторите са учени китаисти от Софийския университет и БАН, дипломати, специалисти по китайска медицина и пр. Тези лекции ще са публични, достъпни за широка публика също и онлайн.

Съставил: Гергана Манчева


Още от категорията

Стратос Калафатис ще открие в София изложбата си "Атон: Цветове на вярата"

Изложбата "Атон: Цветове на вярата" на Стратос Калафатис ще бъде открита в софийската галерия "Синтезис" на 12 май и може да бъде видяна до 16 юли. Гръцкият фотограф посвещава години от живота си на изследването и опознаването на Атон – манастирите,..

публикувано на 05.05.22 в 16:23

Най-древният стил санскритски театър танц – на сцената на НАТФИЗ

На 4 май  в театъра на НАТФИЗ ще бъде представена пиесата "Разпознатата по пръстена Шакýнтала" ( Abhijnana Shakuntalam) – творба на най-големия санскритски драматург Калидáса ( V в.), сравняван в индийската култура с Шекспир. Спектакълът..

публикувано на 04.05.22 в 13:12

Фотоизложба в Берлин показва последните 7 години на художника Андрей Даниел

Кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години на големия художник, преподавател и мъдрец проф. Андрей Даниел /1952 – 2020/ ще бъде представен на 4 май в галерията на Българския културен институт в Берлин. "Имахме..

публикувано на 02.05.22 в 11:30