Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мозайките от чинията на Бузлуджа са зазимени и консервирани до пролетта

4
Снимка: БГНЕС

Сезонната консервация на мозайките на емблематичния паметник Бузлуджа приключи. През студените месеци те ще бъдат защитени с помощта на специален платнен навес от 600 кв. метра. С възстановяването на паметника от времето на соца, се е заел екип на  фондация „Проект Бузлуджа“. Работата по опаковането на мозайките е била изключително трудна заради силния вятър и ниските температури. „Това са 1000 квадратни метра мозайка – едно от най-големите мозаечни произведения в Европа, на най-добрите български автори. Изключителна е материята, изключително – изкуството и е важно да го пазим за следващите поколения“– каза арх. Дора Иванова за програма „Хоризонт“ на БНР.


От 14 пана върху външния мозаечен кръг 10 са „осиновени“, а другите четири са били покрити със средства от проведен през лятото фестивал. Предстоят дейности по опазване на цялата сграда и превръщането й във функционален паметник на културата. Има техническа възможност още идната пролет монументът да бъде отворен за посетители, увери арх. Дора Иванова. И добави, че през последната година 50 хиляди души са посетили историческата забележителност. Тези хора искат да влязат и да заплатят входна такса. А това е начин, по който ще могат да се финансират и следващи дейности за опазването му, надяват се от фондация „Проект Бузлуджа“.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10

Задушница е, почитаме паметта на починалите ни сродници

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и..

публикувано на 09.03.24 в 05:05