Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

DJ Мартен Роберто – една цветна птица в Старата къща

Снимка: @MartenRobertoOfficial

Той не е музикант, но музиката е животът му. Измислил е свиренето на барабани във въздуха. Разказва за албуми, сингли и артисти сякаш ви говори за въздуха, който диша - без излишен сантиментален патос, но с цялата твърдост и увереност на оценката, която прави за едно или друго парче. Той е DJ Мартен Роберто или цветната птица в Старата къща.
Повече от четири години е част от екипа на програма „Радио София“ на БНР. Казва, че за първи път в дългогодишния си професионален път на музикален журналист се чувства себе си, без никакви излишни търговски ограничения, когато говори за музика, изкуство и споделяне на емоции. Защото музиката за него е точно това - преживяване и споделяне на емоции. Убеден е, че човек никога не трябва да забравя историята си и откъде е тръгнал. И той много добре помни малкия Мартин Лепоев.

До дванайсетата си годишнина бях спортист, но винаги съм се вълнувал много от музика. Може би този глад и емоция към това изкуство бяха създадени у мен от баща ми, който е страхотен меломан. Когато бях на 13 години дойде момент, в който трябваше да реша дали да продължа да спортувам или да се отдам на образованието си. Това беше първият момент в живота ми, в който майка ми каза да направя самостоятелен избор. И аз реших, че не искам да бъда тенисист, въпреки че за годините си бях обещаващ талант, най-добрият в България. Нещо в мен тогава ми подсказа, че трябва да продължа да уча. В освободеното от тренировки време започнах да слушам много музика и това събуди …Мартен“

Промяната на името му се ражда във Френската гимназия в София, по това време започва да съставя музикални седмични класации топ 20, прилежно написани в тетрадки, които и до днес пази в дома си. „Не смятам, че на 14 можеш да имаш категорично мнение какво харесваш, но онова, което харесвах тогава положи основите на това, което съм днес“. И предопределя голямата му мечта да бъде радиоводещ. „По ирония на съдбата, това е последното, което ми се случи“ - с усмивка отбелязва Мартен. След работа в различни клубове, кастинг агенция, в музикални телевизии и предавания и роля във филма на Димитър Коцев-Шошо „Лора от сутрин до вечер“.

„Минах по трудния път, т.нар. old school път - с много работа. Четири дни, след като се уволних от казармата, имах възможността да помагам на един DJ в столичен клуб и оттогава не съм спирал. Останалото е история.“ 

Годината била 1997 година и Мартен казва, че тогава намерил себе си и емоцията от онзи момент стои с него и до днес. Спомня си безсънните нощи, в които е стоял някъде просто да слуша или да пуска музика, да общува, да попива, да се развива и обогатява. Във времената, в които започнал да работил като DJ, в България имало предимно клубове за свирене на музика на живо и личната среща с големите артисти на страната ни му е дала възможност да погледне музиката по коренно различен начин – емоционален, малко по-музикантски, с рационално разбиране защо нещо ти харесва, според думите му. Изненадващо за мнозина, Мартен не умее да свири на музикален инструмент. Единственият опит да се научи бил, когато на шест години майка му го записала на цигулка. Няколко месеца по-късно обаче тенис ракетата се озовала в ръцете му. „Тогава майка ми каза – поне едно е сигурно - ти в живота няма да си изкарваш парите с музика. А аз живея за музиката“, казва авторът на "Musicology Live".

Чувства се невероятно щастлив от живота, който има и от всички професионални възможности, които е получил през последните 25 години. Не приема нищо за даденост и иска да остави колкото се може повече съдържание и смисъл.

През 2015 г. , заедно с Николай Данев, издава първия си албум – „Heartbeat“, в който участват и музиканти като Белослава, Рут Колева, Любо Киров. Категорично заявява, че в България има музиканти, които са на световно ниво, признати от международни лейбъли. „В един от влоговете си през 2018 г. Уил Смит използва музика на българската група „Dayo“ и Божидар Василев – TromBobby“ - казва с гордост Мартен. Именно работата на TromBobby и Симеон Желязков – C-Mo, диджеят определя като събитието на музикалната сцена в България за 2021 година.

Като брилянтни родни групи определя „Hayes & Y“ и „Innerglow“, а четирите албума на продуцента и музикант Евгени Енчев–Гената от „So Called Crew“ излезли в последните 12 месеца са нещо невиждано до момента у нас. В международен план събитието на годината за него е групата SilkSonic.

„Заедно с Бруно Марс и Андерсън Пак те успяха да върнат истинската соул и R&B музика от 60-те и 70-те, но пречупена през призмата на 2021 година.“

Новата година на вълните на Радио София по традиция започна с двучасов диско сет, подготвен от DJМартен Роберто. А с поглед към 2022 г., на себе си и нас, той пожела да обичаме и да бъдем обичани, да сме здрави и да се усмихваме много повече! Музиката винаги е добро начало за това!

Още от категорията

България вдъхновява Паулина Василева да стане общински съветник в Лондон

Само преди две седмици една млада българка успя да запише името си в политическата история на Великобритания и стана първата сънародничка, и една от малкото чужденци изобщо, избрана за общински съветник на местните избори в страната на 5 май...

публикувано на 23.05.22 в 10:43

Нина Димитрова – украинката от Селановци, която се влюби в българското хоро

Хубавите неща в живота обикновено идват при нас неочаквано. Така се случва и през далечната 1995 година, когато сред празниците в два побратимени града – Оряхово в България и Шостка в Украйна, внезапно път си проправя любовта, която свързва украинката..

публикувано на 17.05.22 в 11:16

Розовият трабант на Ина Николова или когато мечтите се сбъдват

Когато човек има мечта, нищо не може да му попречи да я осъществи. На младини Ина Николова мечтае, че някога ще си купи Трабант, ще го боядиса в розово и ще обикаля с него България. 25 години по-късно мечтата ѝ се сбъдва. Където и да се появи,..

публикувано на 10.05.22 в 11:11