От незнайни времена в България посрещаме 1 януари с пожеланията на сурвакарите, които и до днес обикалят домовете в първите часове на първия ден от Новата година:
„Сурва, весела година!
Голям клас на нива,
червена ябълка в градина,
жълт мамул на леса,
голям грозд на лоза…“
Може би особено подходящо за съвремието е наричането:
„Сурва, весела година!
Яка да ви е гърбина!
Да сте живи, да сте здрави!
До година, до амина!“
Сурваки или Сурвакане е старинен обичай, който почти повтаря Коледуването, но в него могат да участват и момчета на възраст от 4-5 до 10-12 години. Те носят украсени дрянови пръчки – сурвачки и съпровождат наричанията със здраво сурвакане на всички в дома. Получават определени дарове, които домакините са приготвили – сухи плодове, краваи, орехи и дребни пари. За тези дарове се пее в тази сурвакарска припявка:
„Ой нине, нине,
стани господине,
отваряй вратата,
дай ми два колака,
бръкни си в джебчето,
изкарай левчето,
дай го на момчето…“
Едно истинско сурвакарско наричане ще чуем в песента „Сурва, весела година“. Музиката е на Тодор Бакалов, изпълнява Андон Петров.
„Сурвакари“ е песента на сестрите Ива и Ева Валентинови. Тези красиви и талантливи момичета са не само прекрасни граовски певици, а и популярни радиоводещи на фолклорни програми в БНР. Тяхната авторска песен разказва за обичая Сурва, отбелязван на старата дата (13 януари) в родния им край, както и за съвременните измерения на фолклорните традиции. Чуйте това изпълнение, заредено с оптимизъм и веселие.
И нека се сбъднат добрите пожелания, които от сърце отправяме към вас, скъпи приятели на Радио България!
Честита Нова година! Да е здрава и щастлива, мирна и плодотворна! Нека новото начало ни донесе нови възможности и силата да помним и пазим традициите си!
Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..
Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията "Преоткрий и..
В близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..