Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмът на чудесата в Мелник

Снимка: архив

Възрожденската църква "Св. Антоний Велики" в най-малкия български град е единствената у нас, носеща името на светеца-лечител, когото почитаме на 17 януари.

"Еднокорабната базилика е построена през 1846 г. Частично е опожарявана, но никога не е била разрушавана до основи", разказа пред Радио България отец Николай от Мелник.

Вътрешността на храма – иконостасът, мебелите и рисуваният таван, са сътворени спрямо характеристиките на Мелнишката художествена школа и отреждат на този духовен дом място сред паметниците на културата с национално значение.

В нощта на 16 срещу 17 януари храмът се изпълва с вярващи, които цяла нощ се молят за спасение и изцеление. По думите на отец Николай, “ангелите и херувимите по стените дават на изгубените души силата и сигурността, от която се нуждаят“.

Защо църквата в културно-историческия резерват "Мелник" има чудодейна сила, ще разберете от публикацията „На Антоновден в храма на чудесата „Св. Антоний Велики“ в Мелник“, от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35