Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив има забележително „френско наследство“

Френският мъжки колеж „Св. Августин“
Снимка: архив

Забележителен щрих от историята на град Пловдив съхранява централната сграда на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Тя е била дом на една от най-престижните образователни институции в страната през XIX в. - Френският мъжки колеж. Той е носел името „Св. Августин“ и е създаден от французи, трайно установили се в Пловдив. От там тръгва първата туристическа обиколка на екскурзовода Екатерина Терзиева, с красивото заглавие „Бонжур, мон амур Пловдив“. Нейната цел е да покаже историята, културата, архитектурата и традициите на френската диаспора в Пловдив от заселването ѝ в града преди два века, чак до наши дни. А за шармантното заглавие на тура, самата Екатерина отговаря, че в него трябваше да има френска следа, иначе Пловдив за своите жители винаги ще си остане „градът на голямата любов“.  

Френската нишка в Пловдив отвежда туристите до дома на вицеконсул Шарл Шампоазо. През 1858 г. той успява да спаси града ни от опожаряване, а заради своите  интереси в областта на археологията през 1862  Шампоазо участва в разкопки на остров Самотраки, където открива величествената статуя на богинята Нике. И до днес тази антична находка се съхранява на видно място в Лувъра.

Белег в културната история на Пловдив оставя и големият френски поет и пътешественик Алфонс дьо Ламартин, който през XIX в. отсяда в Стария град. Днес на върха на Джамбаз тепе споменът за него пази къща, наречена на негово име. Въпреки че в момента тя е затворена за ремонт и реставрация, с външния си вид тя привлича погледа и с малко въображение човек би я оприличил на птица, разперила криле върху градския хълм.

Съставил: Гергана Манчева

Още от категорията

Вижте как е изглеждал храмът на Фортуна в римската колония Улпия Ескус

Посетителите на Националния исторически музей в София вече могат да се разходят виртуално в храма на богинята на щастието и късмета Фортуна. Сградата е част от някогашната римска колония Улпия Ескус край днешното село Гиген, близо до река Дунав...

публикувано на 22.06.22 в 10:18

Почитаме паметта на св. Наум Охридски

На 20 юни българската църква почита делото на св. Наум Охридски. Той е книжовник сред петимата най-предани ученици на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий. Израства в Мизия. Участва в Моравската мисия. След смъртта на св. Методий през..

публикувано на 20.06.22 в 11:15
Президентът Румен Радев говори пред паметника на Св. Паисий в Банско.

В Банско се преклониха пред делото на Св. Паисий

В Банско тържествено честваха 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на "История славянобългарска" и 60 години от канонизирането на отец Паисий.  От страниците на "История славянобългарска" на Паисий..

публикувано на 19.06.22 в 13:52