Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кредитният рейтинг на България е с положителна перспектива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Той е с положителната перспектива и отразява плановете на страната ни за членство в еврозоната. Според Fitch Ratings, негативните рискове в краткосрочен план, свързани с пандемията, са отслабнали и се компенсират от очакваните значителни финансови ресурси от ЕС и ангажираността към поддържането на макроикономическа и фискална стабилност (допълнително подкрепени от включването на българския лев към Валутния механизъм II). Агенцията прогнозира, че средногодишната инфлация, резултат от по-високите цени на суровините, ще се повиши до 5,2 на сто през 2022 г., което е най-високият темп от 2008 г. насам. Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит на 3,8 на сто от БВП през 2021 г., което е по-благоприятно спрямо предишните им очаквания, вследствие на високия растеж на приходите. Очакванията са дефицитът да се свие до 3 процента през 2023 г., от 4,6 процента през 2022 г. Съотношението дълг/БВП ще нарасне до 30 процента, но ще остане значително под медиана за държавите със сходен рейтинг (60,3 процента). В анализа на Fitch Ratings банковият сектор на страната е оценен като ликвиден и добре капитализиран. Агенцията предупреждава, че забавянето на процеса на присъединяване към еврозоната; продължително нарастване на публичния дълг; материализиране на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж, биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, се посочва още в съобщението на Министерството на финансите.

Още от категорията

Пробно тръгна газът по втората тръба между България и Гърция

Започна пробното прехвърляне на азерски газ от Гърция за България по тръбата свързваща Комотини-Стара Загора, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. До края на юни ще се подава по връзката пробно количество. От 1 юли започва снабдяването..

публикувано на 19.06.22 в 12:11
Земеделският министър откри фестивала на жътвата в гр. Тервел

Очаква се добра зърнена реколта, ще има пшеница и за износ

България продължава да е важен фактор на международния зърнен пазар и заема престижното 11-то място в света по износ на пшеницата за над 30 страни през 2021 г. Пшеницата е 20% от общия аграрен износ на България. Това заяви в гр. Тервел..

публикувано на 19.06.22 в 10:38

Горският сектор допринася за 5% от БВП

Горският сектор е жизненоважен, защото създава работни места и допринася за 5% от БВП. Пред лесовъди и представители на дървообработващата и мебелната промишленост в Троян, заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов посочи, че усилията на..

публикувано на 16.06.22 в 18:32