Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кредитният рейтинг на България е с положителна перспектива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Той е с положителната перспектива и отразява плановете на страната ни за членство в еврозоната. Според Fitch Ratings, негативните рискове в краткосрочен план, свързани с пандемията, са отслабнали и се компенсират от очакваните значителни финансови ресурси от ЕС и ангажираността към поддържането на макроикономическа и фискална стабилност (допълнително подкрепени от включването на българския лев към Валутния механизъм II). Агенцията прогнозира, че средногодишната инфлация, резултат от по-високите цени на суровините, ще се повиши до 5,2 на сто през 2022 г., което е най-високият темп от 2008 г. насам. Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит на 3,8 на сто от БВП през 2021 г., което е по-благоприятно спрямо предишните им очаквания, вследствие на високия растеж на приходите. Очакванията са дефицитът да се свие до 3 процента през 2023 г., от 4,6 процента през 2022 г. Съотношението дълг/БВП ще нарасне до 30 процента, но ще остане значително под медиана за държавите със сходен рейтинг (60,3 процента). В анализа на Fitch Ratings банковият сектор на страната е оценен като ликвиден и добре капитализиран. Агенцията предупреждава, че забавянето на процеса на присъединяване към еврозоната; продължително нарастване на публичния дълг; материализиране на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж, биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, се посочва още в съобщението на Министерството на финансите.

Още от категорията

Част от оборудването за АЕЦ "Белене" отива за АЕЦ "Козлодуй"

Националната електрическа компания ще може да продаде на АЕЦ "Козлодуй" част от оборудването, намиращо се на площадката на АЕЦ "Белене". Това реши Министерският съвет на днешното си заседание. Става въпрос за филтри, вентилатори и други, важни за изпълнение..

публикувано на 15.06.22 в 19:29

ИТН искал удължаване на договора с “Газпром”, твърди зам.-министър

“Има такъв народ” е предложил договорът с „Газпром“ да бъде продължен, докато се намери сигурен източник на доставки, и това е една от причините за разрива в отношенията между кабинета и Министерството на енергетиката, съобщи пред “Евронюз България”..

публикувано на 11.06.22 в 14:01

Бюджетът на държавата през юли идва с много антикризисни мерки, но остава като „безвкусно тесто за пица“ за работещите

„Точно в окото на бурята сме, турбуленцията е изключително голяма. От политическите решения ще зависи дали и как бизнесът ще може да се справи с тази криза“, заяви финансовият министър Асен Василев по време на икономическия форум "Шумът на парите"..

публикувано на 08.06.22 в 12:45