Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София се проведе среща на експертните екипи на външните министерства на България и РС Македония

| обновено на 11.02.22 в 19:07
Снимка: архив

По покана на българската страна в София днес се проведе четвъртата среща на експертните екипи на министерствата на външните работи на България и Северна Македония, ангажирани с разговорите по т.нар. пакет от политически въпроси. Дискусията протече в конструктивна атмосфера.

Срещата беше договорена между министрите на външните работи Теодора Генчовска и Буяр Османи на провелото се на 25 януари 2022 г. съвместно заседание между правителствата на двете държави. 

Целта на разговорите е продължаване на започналия диалог, насочен към намиране на взаимно приемливи решения по ключовите теми от политическия двустранен дневен ред.

"Ще държим за цялостното изпълнение на Договора от 2017 г. и за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. България ще продължи да подкрепя легитимното искане българите в Северна Македония да бъдат включени наравно с останалите народи, в нейната конституция. Правата на човека са въпрос на цивилизационен избор и са основополагаща ценност на Съюза, към който Северна Македония желае да се присъедини", посочи министърът на външните работи Теодора Генчовска в интервю за Радио България, в навечерието на срещата на експертните екипи на двете държави в София.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00