Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова иска гаранции за българите в Украйна

Снимка: president.bg

Свиканият за утре Консултативен съвет по национална сигурност при президента трябва да излезе с гаранции за защита на българската общност в Украйна при евентуална ескалация на напрежението и военен конфликт. Това заяви в Сухиндол вицепрезидентът Илияна Йотова, където тя се включи в обредното зарязване на лозята.

„Българската общност в Украйна е най-голямата ни историческа диаспора зад граница. Говорим в случай, че действително се стигне до конфликт, вероятно една голяма част от тях ще станат бежанци. Трябва да сме готови в този момент и българската държава трябва да предложи най-добрите условия“, посочи Йотова. 

Информацията е на кореспондента на БНР Здравка Маслянкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40
Венцислав Велев (вдясно) със сребърния медал от олимпиадата.

Сребърен медал от Международната олимпиада по философия за единадесетокласник от Русе

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки. С по-добър резултат от него бяха само двама ученици – златните медалисти..

публикувано на 21.05.24 в 17:13

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05