Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Как се спасява музей при война

Евакуирани са експонатите от музея в Чернигов, Украйна

Снимка: Facebook/galaganmuseum.art

„Останете в безопасност. А експонатите ще ви дочакат… на сигурно място“ - това написаха сътрудниците на Черниговския областен художествен музей „Григорий Галаган“ (Galagan Art Museum - Chernigov, Ukraine). Притеснявайки се за сигурността на намиращите се в него ярки образци на изкуството от ХVI в. насам, сътрудниците вземат нелекото решение да евакуират колекциите на музея.  

„В 6 часа сутринта на 24 февруари 2022 г. получихме информация за нахлуването на Русия – разказва за Радио България Марина, сътрудник в музея. – Но ние бяхме подготвени, имахме предварителен план. Пресметнахме стандартните за войната рискове като мародерство, възможни разрушения, пожари, наводнения. И демонтирахме всички експозиции, освен една: снимки на воините-защитници на Украйна. Оставихме ги като проява на нашата позиция. Скрихме на сигурно място всички предмети от фонда на музея и се опитахме максимално да ги обезопасим с достъпните ни методи. Ще дежурим, ще проверяваме и ще се опитваме да контролираме ситуацията, въпреки че много малко зависи от нас. Но трябва да спасяваме експонатите.“ 

Украинските музеи пазят художествени произведения от световно и национално значение. Затова въпросът за безопасността на музейните колекции е много важен. „Всички ние сме настроени решително – това е нашата земя и нашата култура, и ние ще ги защитаваме до последно – категорична е Марина. – За съжаление, не можем да разкажем подробно за нашите действия, за да не излагаме експонатите на опасност заради възможно изтичане на информация.“ 

Припомняме, че Чернигов е един от първите украински градове, в които започнаха военни действия.

Още от категорията

Започва опис на имотите на засегнатите от наводнението в Берковица

Няма пострадали и бедстващи хора от вчерашния проливен дъжд, нанесъл поражения в село Бързия и квартал “Раковица” в Берковица. Днес екипи на социалното министерство ще обходят имотите на засегнатите от наводнението, за да опишат щетите, каза в..

публикувано на 02.06.23 в 10:24

Шествие за парламентарна република в ЕС и НАТО ще се проведе в София

Шествие за парламентарна република в ЕС и НАТО организира за тази вечер през социалните медии гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Началото на събитието е обявено за 18:30 ч. пред сградата на Президентството в центъра на София, след което..

публикувано на 02.06.23 в 06:25
Министърът на правосъдието Крум Зарков

Обнародват механизма за разследване на главния прокурор

Министърът на правосъдието Крум Зарков обяви във "Фейсбук", че е поставил държавния печат на указа на президента Румен Радев за обнародване в "Държавен вестник" на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за..

публикувано на 01.06.23 в 18:12