Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Как се спасява музей при война

Евакуирани са експонатите от музея в Чернигов, Украйна

Снимка: Facebook/galaganmuseum.art

„Останете в безопасност. А експонатите ще ви дочакат… на сигурно място“ - това написаха сътрудниците на Черниговския областен художествен музей „Григорий Галаган“ (Galagan Art Museum - Chernigov, Ukraine). Притеснявайки се за сигурността на намиращите се в него ярки образци на изкуството от ХVI в. насам, сътрудниците вземат нелекото решение да евакуират колекциите на музея.  

„В 6 часа сутринта на 24 февруари 2022 г. получихме информация за нахлуването на Русия – разказва за Радио България Марина, сътрудник в музея. – Но ние бяхме подготвени, имахме предварителен план. Пресметнахме стандартните за войната рискове като мародерство, възможни разрушения, пожари, наводнения. И демонтирахме всички експозиции, освен една: снимки на воините-защитници на Украйна. Оставихме ги като проява на нашата позиция. Скрихме на сигурно място всички предмети от фонда на музея и се опитахме максимално да ги обезопасим с достъпните ни методи. Ще дежурим, ще проверяваме и ще се опитваме да контролираме ситуацията, въпреки че много малко зависи от нас. Но трябва да спасяваме експонатите.“ 

Украинските музеи пазят художествени произведения от световно и национално значение. Затова въпросът за безопасността на музейните колекции е много важен. „Всички ние сме настроени решително – това е нашата земя и нашата култура, и ние ще ги защитаваме до последно – категорична е Марина. – За съжаление, не можем да разкажем подробно за нашите действия, за да не излагаме експонатите на опасност заради възможно изтичане на информация.“ 

Припомняме, че Чернигов е един от първите украински градове, в които започнаха военни действия.

Още от категорията

Ден на отворените врати в астрономическа обсерватория "Рожен"

Националната астрономическа обсерватория "Рожен" към Института по астрономия на БАН обяви за днес, 4 юни, Ден на отворените врати. Той по традиция ще се проведе на християнския празник Петдесетница, от 10:00-16:00 ч. С вход свободен посетителите на..

публикувано на 04.06.23 в 05:05

Турска военна техника преминава през България

Военна техника на турската армия преминава през България На 4 и 5 юни 2023 г. през ГКПП Капитан Андреево през територията на Република България се очаква да преминат по републиканската пътна мрежа личен състав и техника на въоръжените сили на Република..

публикувано на 04.06.23 в 04:50

Облачна и дъждовна неделя, на места градушки и гръмотевици

През нощта облачността ще е значителна и на много места, главно в западната половина от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В неделя над страната ще се задържи значителна облачност - купесто-дъждовна. В западната половина ще има..

публикувано на 03.06.23 в 17:50