Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даряваме мартеничка с пожелание за здраве и мир сред хората

Как една майка превръща мартеницата в лек срещу болест и спасение от кризата

4
Снимка: личен архив

Когато месец март и пролетта почукат на вратата ни, всеки българин знае, че е време да се закичи с мартеничка. Това е прекрасният наш символ на пролетта, съпътстван винаги с пожелания за здраве, радост и благоденствие през годината. От незапомнени времена ние българите вярваме в тържеството на светлината над мрака, на победата на добрите сили над злото и тъкмо тази наша вяра е вплетена в мартеничките. Вярваме в тяхната магическа сила и ги носим, докато не си отиде зимата, докато не видим цъфналите дървета и докато не полетят в небето завърналите се от Юг птици. Вярата в магическата сила на мартеницата е толкова силна, че дори някои наши сънародници я носят със себе си като талисман през цялата година.

С наближаването на Първи март, бяло-червените преплетени нишки са буквално навсякъде. На истинска изложба на мартенички се превърнаха централните улици и площади на столицата – радват очите ни и приканват си изберем от тях, за да подарим на близки и обичани хора.

А ако все още се чудите кой прави мартеничките – веднага ви срещаме с една от изкусните майсторки. Кристина Мързакова е на 33 години, завършила е икономика и туризъм в родния си град Варна, но неврологично заболяване ѝ налага да остава по-дълго вкъщи. Преди седем години започнала да прави мартеници по свой модел, а лекарите й казали, че ръчният труд действа като истински лек срещу нервни болести. Така, наред с отглеждането на децата си, Кристина се отдала на изработката на мартенички. Тази година е направила дори повече, тъй като се наложило да остане почти цял месец под карантина. Казва, че това бил благоприятен за нея период, изпълнен с много вдъхновение:

„При нас така се отрази карантината – цялото семейство се зае с творческа дейност. Синовете ми помагат малко, но най-много помощ получавам от съпруга ми. В мартеничките най-много ми харесва свободата, че можеш да измисляш нови елементи, да влагаш по нещо от себе си. Обичам да добавям нови елементи, което кара хората да се усмихват, да събуждам и тяхното въображение и така празникът на мартеничките да трае по-дълго. Много хора избират мартеничките върху магнит, които на практика са като постоянна украса за домовете им. Други пък търсят оригинални мартенички, които да изпратят на българи в чужбина, те са много сантиментална връзка с родината. Имам редовни клиенти, които търсят точно моите мартенички и след това се връщат, за да ми разкажат за настроението, което те са донесли на Първи март.“

Кристина Мързакова е една от майките в групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“. Казва, че от там получава най-силна подкрепа в отглеждането на двете си деца, които също са със специални потребности. Там се родила и идеята за изработка на огромна мартеница, достойна за книгата „Гинес“. Варненката направила традиционните Пижо и Пенда, но в човешки ръст.

Тази уникална мартеница и сега може да се види до градинката „Севастопол” във Варна. Там в дните около 1 март е и самата Кристина, която продавайки своите мартенички помага в издръжката на семейството:

„Бях направила малка мартеница с Пижо и Пенда, която много се хареса и ми предложиха да направя същата, но голяма. Тогава реших, че каквото и да ми коства, ще ги направя, за да могат децата да идват и да се снимат с тях. Използвах много прежда – над 9 килограма, а имат и други украшения, така че са тежки над 10 кг. Винаги се опитвам, когато срещам проблем, да превръщам дефекта в ефект, в това ми помагат и мартеничките“.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05