Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България изпитва голямо натоварване от войната в Украйна

Теодора Генчовска и Николае Попеску в Кишинев
Снимка: БГНЕС

В бежанската криза, България може да помогне на Молдова. По време на общ брифинг с молдовския си колега Николае Попеску в Кишинев министърът на външните работи Теодора Генчовска посочи, че страната ни изпитва най-голямото натоварване от войната в Украйна, но ще съдейства с каквото е нужно за насочването на бежанските потоци. В Молдова, където е на посещение, външният ни министър отново заяви подкрепата на България за присъединяването на Украйна, както и на Молдова и Грузия за към европейските структури.

По време на посещението си в молдовската страна министър Генчовска, заедно със заместник-министър Велислава Петрова ще посетят град Тараклия на 200 км. южно от Кишинев, където има българска общност. Българските граждани намиращи се в Молдова, пожелали да се евакуират ще могат да отпътуват със самолета на правителствената делегация, при завръщането ѝ в България. Досега около 80 българи за заявили желанието си да бъдат евакуирани от Кишинев. Други 33-ма българи вече са изведени от Молдова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димово

Въпреки обещанията на политиците, българският Северозапад е все така беден

Северозападна България се свързва в представите на повечето хора с дивата природа, невероятно красивите гледки и богатото историческо наследство, което прави региона златна мина за културен и еко туризъм. Но това райско кътче на страната ни има и..

публикувано на 29.08.24 в 10:20

Фестивал на виното и фермерските деликатеси разбужда сетивата на гурманите в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси ще се проведе от днес до 1 септември в двора на Регионален исторически музей - Плевен. Очакваниата са за незабравимо изживяване с най-доброто от българското вино и млечни и месни деликатеси от Северна..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Световен шампионат по фолклор разтърсва Черноморието ни

XIV Световен шампионат по фолклор "World folk 2024" се провежда на българското Черноморие. Същинското откриване на събитието, което има състезателен характер е от 19.30 часа на 29 август в Несебър. Състезателната програма продължава до последния ден на..

публикувано на 29.08.24 в 07:10