Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за българите в чужбина ще има водеща роля за административен контакт с общностите ни зад граница

Зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова
Снимка: БГНЕС

Решението Агенцията за българите в чужбина да бъде интегрирана към Министерството на външните работи с ранг на Изпълнителна агенция, е записано в коалиционното споразумение между четирите управляващи в момента партии, още преди съставляват настоящото правителство. „Идеята е Агенцията да бъде по-интегрирана оперативна част от работата на нашите дипломатически представителства зад граница, а от друга страна - да се улесни комуникацията с българските общности зад граница и чисто технически дори, да бъдем една идея по-близо до българите по света“ – посочи зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова в интервю за програма „Христо Ботев“ на БНР.

По думите й, консулските служби са едни от най-работещите, но и едни от най- критикуваните в държавната администрация, затова част от тяхната дейност трябва най-бързо да премине в онлайн среда. Например, услугите свързани със процеса по издаване на визи и запазването на часове за физически прием на документи, могат  изцяло да преминат дигитално.

Експерти на Министерството ще систематизират най-използваните от българите в чужбина административни услуги, които могат да бъдат извършвани онлайн. „Проблемът не може да бъде решаван едностранчиво и в тази връзка МВнР работи съвместно с Министерството на електронното управление“ – казва зам.-министър Петрова.

Администрацията у нас предстои също да се адаптира към нуждите на идващите от чужбина българи. На тях ще им е нужно по-бързо да се валидират издадени от чужди държави документи, като дипломи или удостоверения за трудов стаж, които да се използват в страната ни.

Не искаме да се гледа на сънародниците ни по света, като на хора, избягали от България, по-скоро те са важен ресурс за имиджа на страната и за изграждане на връзки, уточни Петрова. МВнР се стреми да приеме точни ясни и целенасочени политики спрямо българите зад граница, като същевременно ползва опита на дипломатически представителства на страни като Полша, Румъния, Албания и Хърватия в работата им с общности зад граница, поясни зам.- министър Велислава Петрова.

Съставил: Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34