Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отбелязваме големия християнски празник Вход Господен или Цветница

Снимка: БГНЕС-архив

Земята се пробужда от зимен сън, слънцето ни се усмихва и пъстротата на цветята започва да ни придружава в обичайното ежедневие. В такава житейска пасторална картина настъпва и един от най-любимите празници на българина – Цветница!

В християнската традиция денят е почитан като Вход Господен и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим. Според евангелските текстове Божият син влиза в свещения град, приветстван от хората с маслинови, палмови и лаврови клонки и с възгласи "Осанна". Именно затова след литургията на Цветница християните вземат със себе си за здраве осветени върбови клонки, олицетворяващи палмовите, с които е посрещнат Спасителя.

В различните български региони Цветница се нарича още Връбница или Вайя, а също и Куклинден. И въпреки че все още сме във Великденски пости, днес на празничната трапеза може да се сложи риба. На много места в България се месят и обредни питки във формата на цветя.

На Цветница празнуват имен ден всички, които носят имена на цветя и растения.

От утре започва Страстната седмица, която ще завърши в навечерието на Христовото Възкресение – време за размисъл над живота и смъртта, преосмисляне на ценностите и опит да се доближим до духовното.

Съставил: Весела Кръстева

Още от категорията

Костурската чета на Христо Цветков, от която са повечето загинали в битката при Ножот

115 години от епопеята на Ножот

През 1903 г. след погроми е потушено Илинденско-Преображенското въстание. Но Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) продължава да се развива и след въстанието е подкрепяна от населението. За да отслабят българската ВМОРО,..

публикувано на 14.07.22 в 14:35

Забележителните жени в галерията от образи на Катя Зографова

Когато вкупом изпаднем в униние и с високопарни слова затърсим оправдания в националната съдба, добре е пред вътрешния си взор да извикаме светлия образ на някоя от онези героини, дали своя дан в националноосвободителните борби, преборили се за..

публикувано на 11.07.22 в 12:52

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Най-големият мюсюлмански празник Курбан Байрам започва днес и ще продължи до 12 юли. С него се отбелязва края на т.нар. хадж – поклонението в свещения град Мека. Празникът е свързан с жертвоприношението, затова и вярващите принасят курбан. По този начин..

публикувано на 09.07.22 в 06:05