Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 април – Ден на българската конституция

143 години от приемането на Първата българска конституция

Снимка: архив

На 16 април 2022 г. отбелязваме 143 години от приемането на първата българска конституция – Търновската. Документът утвърждава демократичните ценности на българския народ и поставя основите на българската парламентарна демокрация. Висшият държавен закон е „венецът“ в работата на Учредителното събрание от 229 народни представители на новоосвободеното от Османско владичество Княжество България.

Историците определят Конституцията на българското Княжество като една от най-демократичните и модерни за своето време. „Хората помнят и знаят онези повели (от нея), които и днес ни дават свобода. Свобода на печата, свобода на митингите, събранията и демонстрациите. Свобода – лична и свобода за всеки, който живее в България“ – казва преди години политикът Михаил Миков, председател на Народното събрание (2013-2014).

Основен въпрос в дневния ред на Учредителното събрание, свикано от императорския комисар княз Ал. Дондуков-Корсаков, който ръководи временното руско управление до създаването на български институции, е бил и изборът на нова столица. 

Доц. Михаил Груев
„Макар и само с един решителен глас, депутатите определят София за най-важния български град – поради средищното й географско положение от гледна точка на националното единство“ – разказва за Радио България доц. Михаил Груев, председател на Държавната агенция „Архиви”.

Шест години по-късно започва строежът на сградата на Народното събрание в центъра на новата столица.

Тодорка Недева от Регионалния исторически музей във Велико Търново  ни припомня и любопитен факт, че по време на Учредителното събрание във Велико Търново се провежда и първото модно ревю и първият дуел от любов. Възникват редица културни събития под въздействието на Европа – създава се първата българска духова музика, изнася се първото театрално представление на открито от местната любителска трупа.

Търновската конституция действа до 6 декември 1947 година. По време на тоталитарния режим у нас са приети две поправки в основния закон на държавата, а след промените от 1989 година до днес се изповядва Конституцията на Република България приета през 1991 г.. От същата година, по инициатива на Съюза на юристите в България, 16 април се отбелязва като Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите у нас. 

    




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света.  Марсел Селие и съпругата му Катрин..

публикувано на 13.12.23 в 05:35

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15