Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флагманът на руския черноморски флот, крайцерът „Москва“ потъна

Ракетният крайцер „Москва” захожда в пристанището в Севастопол, 16 ноември 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Руското министерство на отбраната съобщи, че крайцерът „Москва”, на борда на който имаше експлозия и пожар, е потънал преди полунощ при буксиране към Севастопол. Според Москва причината е силна буря и повредите по корпуса. Крайцерът осигуряваше противовъздушната защита за южния фланг на руското настъпление в Украйна. Още на 13 април вечерта властите в Киев съобщиха, че плавателният съд е бил поразен от две украински ракети „Нептун”. Информацията не беше потвърдена от руска страна. След новината за потъването са нанесени ракетни удари по украинската столица Киев.

Неуспехите на Русия в инвазията срещу Украйна могат да накарат президента Владимир Путин да прибегне до използването на тактическо ядрено оръжие, заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пред студенти в Технологичния институт на Джорджия. 

Ние издържахме вече 50 дни, въпреки че окупаторите ни даваха максимум пет, коментира украинският президент Володимир Зеленски. Руските сили изграждат отбранителни линии в Херсонска област и настъпват в Донецка и Луганска. За последните 24 часа украинците съобщават, че са отразили 9 атаки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07

Ще се захлади и ще превалява, ще има летни бури с гръмотевици

В четвъртък  над страната ще премине студен фронт с облаци и валежи. Ще има краткотрайни, на места в Централна, Югозападна и Източна България интензивни дъждове с гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°...

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Летните пожари – стихия, безхаберие или престъпност

През последните две седмици пожарите в България изпепелиха стотици хиляди декара с дървета, десетки къщи в Странджа пострадаха, цели стада бяха овъглени. Само големият пожар в Сакар и Свиленградско обхвана 100 000 декара насаждения. На практика..

публикувано на 24.07.24 в 12:40