Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България e водач в ЕС по брой украинци, регистрирани с временна закрила

| обновено на 12.05.22 в 16:15
Мариана Тошева
Снимка: БГНЕС

Мярката за настаняване в хотелите, обявена до 31 май, няма да бъде продължена. Това стана ясно на брифинг на Оперативната координационна група към правителството.

Около 6 милиона души са напуснали Украйна заради войната. Пристигналите в България към 12 май са 252 826, от тях 41% са останали. Регистрираните по временна закрила са 102 522, или почти 100% от тези, които са останали. Това заяви Мариана Тошева, ръководител на групата, и уточни, че страната ни излиза на водещо място по брой регистрирани с временна закрила сред държавите в ЕС.

До края на седмицата ще бъде открита дигитална платформа за събиране на данни за това, колко украинци имат намерение да останат в страната, тъй като част от тях искат да напуснат страната след 31 май. Голяма част от бежанците заявяват, че желаят да се настанят на външни адреси, т.е. под наем, а не да ползват общински и държавни бази.

Близо 70% от бежанците от Украйна имат нагласа да работят в страната, около 10% са готови да работят, ако децата им бъдат приети в детска градина, подчерта Тошева.

До края на следващата седмица ще има яснота къде точно ще бъдат преместени украинските граждани, които в момента са настанени в хотели, обяви оперативната група за бежанците към правителството.

БНР подкасти: