Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Синдикатите са недоволни, че България е сред шампионите в ЕС по инфлация

Снимка: knsb-bg.org

България е на пето място с най-висока инфлация от държавите в ЕС. На годишна база в април инфлацията е 14,4 на сто при средно ниво за ЕС от 8,1%, сочи анализ на синдиката КНСБ по повод антикризисните мерки на управляващите.

Пред България по темп на инфлация са само Латвия, Чехия, Литва и Естония. Но България е сред първите и по ръст на цените на храните с 21%. Изпреварва я само Литва с 22,1%, докато във Франция този ръст е 4,3%, а средно за ЕС е 8,9%.

За да се компенсира високата инфлация, синдикатите искат ръст на минималната заплата и доходите и изразяват недоволство, че минималната работна заплата отсъства въобще от пакета мерки.


Още от категорията

Чирпан се присъединява към градовете със свой магазинен парк

Нова инвестиция в Чирпан дава възможност за работа на около 100 души в града. Инвеститор в проекта за нов магазинен парк е старозагорска фирма, която изгражда подобни в още три града – Горна Оряховица, Димитровград и Хасково. Сред търговските обекти,..

публикувано на 11.09.22 в 08:25

Без реформи България отбелязва ръст на икономическата свобода

България се издигна от 36-то до 23-о място сред 165 държави в класацията "Икономическа свобода по света 2022”. Изследването, представено в София от Института за пазарна икономика, се прави всяка година от Канадския институт Frazer. Напредъкът на..

публикувано на 09.09.22 в 12:53

От 1 октомври Азербайджан може да доставя газ за България

Азербайджан има готовност да доставя газ по връзката България - Гърция от 1 октомври , съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, след разговор с азерския си колега Парвиз Шахбазов. Днес двамата министри са обсъдили в телефонен..

публикувано на 30.08.22 в 17:42