Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Васил Велев:

Легенда е, че “Газпром” е прекратил доставките на газ

Снимка: Светослава Кузманова

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев определи като “легенда” твърдението, че “Газпром” е прекратил доставките на газ за страната ни.

Договорът не е прекратен – в него има клауза “Вземи и плати”, т.е. през декември може да се окаже, че трябва да платим стотици милиони, без да сме потребили този газ”, заяви той пред БНР. Според бизнесмена България продължава да използва руски газ, но чрез посредници, “вместо директно и на по-добра цена”.

Васил Велев отправи критики към актуализацията на бюджета и плана за реформи, който, по думите му, се преформатира в антикризисни мерки. Той смята, че основната мярка за бизнеса трябва да бъде компенсирането на високите цени на електроенергията заради огромната инфлация.

Още от категорията

Чирпан се присъединява към градовете със свой магазинен парк

Нова инвестиция в Чирпан дава възможност за работа на около 100 души в града. Инвеститор в проекта за нов магазинен парк е старозагорска фирма, която изгражда подобни в още три града – Горна Оряховица, Димитровград и Хасково. Сред търговските обекти,..

публикувано на 11.09.22 в 08:25

Без реформи България отбелязва ръст на икономическата свобода

България се издигна от 36-то до 23-о място сред 165 държави в класацията "Икономическа свобода по света 2022”. Изследването, представено в София от Института за пазарна икономика, се прави всяка година от Канадския институт Frazer. Напредъкът на..

публикувано на 09.09.22 в 12:53

От 1 октомври Азербайджан може да доставя газ за България

Азербайджан има готовност да доставя газ по връзката България - Гърция от 1 октомври , съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, след разговор с азерския си колега Парвиз Шахбазов. Днес двамата министри са обсъдили в телефонен..

публикувано на 30.08.22 в 17:42