Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стоименка Недялкова: Нека да бъдем горди българи с уникалното ни фолклорно наследство

Снимка: БНР

Именитата народна певица Стоименка Недялкова от 9 юни навлиза в юбилейната си 50-годишнина. Ярка носителка на изконния пазарджишки стил, претворен с красивия ѝ, изразителен глас, тя многократно е предизвиквала възторга, на публиката у нас и по света.

В началото на тази година Стоименка бе отличена с наградата ˮСладкопойна чучулига“ на сдружение ˮЗа музика и танци в Пазарджишка област“ с ръководител Атанас Чолаков. Отличието е признание за отдадеността ѝ към пазарджишката песен и традиция. Родена е в семейство на изявени певци и инструменталисти. Още в ученическите години изпълненията на Тима, както я наричат всички, включително и в дует със сестра ѝ, са оценени със златни медали на националните събори в Копривщица.

Дарбата и интересът към народното творчество я отвеждат в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Успешно завършва и висшето си образование в Академията за музикално и танцово изкуство ˮПроф. Асен Диамандиев“ – Пловдив със специалности дирижиране и изпълнителско майсторство.


За Радио България прочутата народна певица споделя спомени от детството и професионалния си път:

ˮРодих се в семейство, в което фолклорът е на почит. Баба ми Стоимена пееше много хубаво. Когато ѝ беше тъжно, изпяваше мъката с песен. Тайничко съм се крила да я слушам в захлас. Майка ми Росица Учикова е една от именитите пазарджишки певици. Тя предаде тази любов на мен и на сестра ми Янка Атмаджова (солистка на Ансамбъла за народни песни и танци – Пазарджик).  Дядо ми по бащина линия пък беше много добър кларинетист. Той е от Родопите – с. Чуреково, Девинско. Там прекарвахме летата, тичали сме по поляните и пътечките. Спомням си как дядо ми се пременяше и тръгваше към Пловдивския край, за да свири на сватби.“

Тима е глас в състава Glo Bal Kan project, който изпълнява български, балкански и световен фолк. Формацията е създадена по инициатива на съпруга ѝ Недялко Недялков.

Една от композициите е посветена на Стоименка и е с име Tima’s eleven (в размер 11/8, копаница, характерна за Пазарджишкия фолклор). Участвала е и в проекти на Aka Balkan Moon.

Белгийска група „Ака Балкан мун“ със специалното участие на Тима Недялкова, Недялко Недялков и Стоян Янкулов
В периода 1995 – 2013 г. пее в женския народен хор "Български гласове – Ангелите". Помни вълнението на чуждестранната публика по време на турнетата на хора, споделяли са сцената дори с Боби Макферин.

ˮС Боби Макферин сме участвали в два концерта в Европа и един в София, НДК. Неописуемо е чувството да пееш с такъв известен музикант. Симбиозата на нашата музика с неговите джаз импровизации е уникална. И още един паметен момент - през 1997г. в Лос Анжелис на първия ред видяхме Стиви Уондър. Той беше силно впечатлен от нашите гласове. В концерта пяхме заедно със състава „Хун-хур-ту“ от Тува (който изпълнява особен вид многогласие, при което един изпълнител възпроизвежда два или повече тона едновременно – бел. ред.) и Московско Арт трио. След концерта изказа своя възторг, правихме си снимки, разговаряхме. През 2012 г. бях поканена от световноизвестния бароков музикант и диригент Жорди Савал да участвам в проекта "Бал – Кан" – „Циклите на живота“, заедно с Недялко Недялков – кавал, Валери Димчев – тамбура, Пейо Пеев – гъдулка, Стоян Янкулов – ударни и музиканти от Балканите, Белгия, Испания. Беше чест за мен да бъда с толкова известни музиканти и с гордост представям нашето фолклорно пеене.“

Тима Недялкова е и сред най-добрите преподаватели по народно пеене.

ˮВ момента съм преподавател на 22-ма ученици. През моя кабинет са минали 17 випуска. Аз съм първата преподавателка по народно пеене в 144 училище – София. Много мои ученици продължиха образованието си във висши институти. В момента имам ученичка, която завършва Музикалната академия – Пловдив. Имам и последователи, които изпълняват пазарджишки народни песни, сред които е Ивона Георгиева. Друга моя ученичка, Божидара Желязкова, е страхотна странджанска певица, а е още на 15 г. Децата идват с жажда за нови знания и песни, а моята мисия е да помогна за издирването и разпространяването на българския песенен фолклор. Тази любов те ще предадат на своите деца, ученици, за да пребъде във вечността нашата народна песен. Дъщеря ми свири на цигулка от 6-годишна, в момента е VI клас в НМУ – София, в класа на Благородна Танева. Постоянно печели награди, подкрепяме я. Искам да пожелая на нашите сънародници да бъдем горди българи със своето фолклорно наследство и с достойнство да го предаваме на децата и внуците си, за да остане за поколенията. Защото нашата музикална традиция е това, което ни отличава от всички нации в Европа и света.“


Редактор: Албена Безовска

Снимки: БНР

Още от категорията

Поли Генова ни връща в края на 80-те с Give Me Your Love

Наскоро Поли Генова представи новата си песен Give Me Your Love. Както казва певицата в анонс за класацията Топ 20 на БНР, с това парче тя продължава линията, която следва през последните години – звученето е диско поп от края на 80-те години на м.в...

публикувано на 11.08.22 в 10:05

Рок групата Intelligent Music Project с нов албум и турне

"Unconditioned" – така се нарича най-новият и седми пореден албум на българската рок група Intelligent Music Project. Албумът излезе преди броени дни и е качен на всички музикални платформи. В него, като барабанист и..

публикувано на 10.08.22 в 13:05

RIA с втора авторска песен – "The Way You Are"

Младата певица Мария Мирославова, която е избрала за артистичен псевдоним името RIA, представи наскоро своята втора авторска песен. RIA е автор на музиката, текста и аранжимента. Песента се нарича "The Way You Are", а текстът е   на български..

публикувано на 10.08.22 в 10:15