Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Български ученици с победа от Европейската олимпиада по статистика

Награждаването е на 27 юни в Мадрид, може да се гледа онлайн

Снимка: НСИ - скрийншот

Над 17 000 ученици от 19 държави се включиха в тазгодишната надпревара, организирана от статистическата служба на ЕК - Евростат. Задачата на всеки отбор е била да заснемат двуминутно видео, в което да представят своите заключения, основани на официалната статистика за състоянието на околната среда в тяхната страна и/или регион, информират от НСИ.

След като са били оценени общо 66 предложения, журито на олимпиадата, съставено от всепризнати експерти в областта на статистиката, е избрало 5-те най-добри видеоклипа в две възрастови групи: 14-16 години и 16-18 години.


В старшата възрастова група първото място е за българския отбор DATAPOWER с прецизно създадено видео за екологичната ситуация в България. Журито е било впечатлено от отлично представената статистика, подкрепена от красиви картини, добра презентация и оригинална музика. След нашите младежи са се наредили отборите от Исландия, Словения, Франция и Полша.

Българското видео победител

"Бяхме въоръжени с непрестанната мотивация да покажем на Европа, че България има с какво да се гордее, както с природата си, така и със своите ученици. Отличната подготовка и реализация направиха впечатление на журито, което ни оцени с най-високото отличие" – споделя в писмо до "Радио България" Мартин Костадинов, ученик от Национална търговско-банкова гимназия в София и част от отбора-победител в Европейската олимпиада по статистика.

Церемонията по награждаването на победителите е насрочена за 27 юни 2022 г. от 11.00 ч. (CEST) в Мадрид, като ще може да се гледа онлайн.

Поздравления за българския отбор! 

А съвсем скоро "Радио България" ще ви срещне и по-отблизо с успешните младежи.  

По публикацията работи: Красимир Мартинов

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Километрични опашки от камиони на границата с Румъния заради проблемите с тока в Украйна

Проблемите с украинската електропреносна мрежа доведоха до километрични опашки в Румъния на границата с Украйна. Засегнати са и много български шофьори на камиони. Стотици камиони с дни чакат да преминат румънско-украинската граница. Поради честите..

публикувано на 27.11.22 в 10:20
Царски орел

Нова кампания привлича вниманието към три застрашени вида в България

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви нова мащабна мисия „Земя под заКРИЛА“ за спасяването на три застрашени животински вида. Това са царският орел, ловният сокол и европейският лалугер, чиито популации драстично намаляват през..

публикувано на 27.11.22 в 10:15
Откриване на инициативата

Подпомогнали сме транспортирането на над 200 хиляди тона зърно от Украйна по Дунав

България приветства подкрепяната от ООН инициатива за улесняване на износа на украински селскостопански продукти през Черно море. Това посочи президентът Румен Радев в изказване на международна конференция по повод откриването на хуманитарната програма..

публикувано на 27.11.22 в 09:48