Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Студенти създават авторска модна линия с образи от картини

Снимка: Facebook / @FASHIONxNBU

В периода след 1565 година ни пренася колекция "Пролет-лято 2022" на първия университетски моден лейбъл FASHIONxNBU, създаден от студенти и преподаватели в Експерименталното художествено ателие по мода на Нов български университет в София. Тя е вдъхновена от картината "Жътва" на фламандския ренесансов художник Питер Брьогел Стария.

Посланието за завръщане към спокойствието и затопляне на емоциите е предадено чрез много щампи с елементи от картините на живописеца, кожени детайли и бродерии. С изключение на принтовете, всичко е изработено на ръка, а стремежът към нулев отпадък води и до геометрични кройки на дрехите и влагане на остатъчните материали в направата на множество аксесоари.


Устойчивата мода определено е на мода по света, а вече и у нас, посочват дизайнерите. "Течението започна преди няколко години и набира все повече скорост. Това е една от най-доходоносните индустрии, но и една от най-замърсяващите", посочи пред БНР гл. ас. Стефания Темелкова.

Снимки: Facebook / @FASHIONxNBU


По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Битката с организираната престъпност – основен приоритет на МВР и разследващите служби през 2010 г.

На първото по рода си национално съвещание на разследващите служби в България МВР заедно с прокуратурата и Държавната агенция за национална сигурност си поставиха в срок от една година да се справят с организираните престъпни групи в страната. Това е..

публикувано на 19.01.10 в 10:10

Българското национално радио е звуковата памет на нацията

Тези дни Българското национално радио, една от най-старите радиостанции в Европа, отбелязва своята 75-годишнина с поредици от празнични инициативи, които днес представи пред медиите генералният директор Валери Тодоров. Той се спря и на новите тенденции в..

публикувано на 18.01.10 в 13:47
Освен, че се грижи за семейството, българката работи наравно с мъжа.

Българката работи наравно с мъжа в семейството

Традициите не са това, което бяха. В днешно време у нас все по-рядко може да бъде видяна жена, която е единствено и само домакиня. Наравно с мъжете тя ходи на работа, превземайки дори и някои считани за чисто мъжки професии, като в същото време не престава..

публикувано на 18.01.10 в 11:12