Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Президентът отрече да е получавал доклад за шпионаж на руски дипломати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС относно експулсирането на 70 руски дипломати и служители, заяви президентът Румен Радев в Мадрид. По думите му, на проведения на 9 юни т.г. Съвет по сигурност към Министерския съвет темата не е фигурирала в предварително обявения дневен ред – тя е била повдигната за обсъждане, но по нея не е взето решение. 

“Явно решенията на правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния път”, коментира държавният глава. Според него последствията от изгонването на руските дипломати може да бъдат много сериозни, най-вече за дипломатическата ни мисия в Москва. Румен Радев каза още, че ако се върви към предсрочни избори, провеждането им преди 15 септември т.г. не е целесъобразно. “Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност”, добави той.


Още от категорията

Окончателно: 7 партии влизат в парламента

При 100% обработени протоколи от ЦИК обявиха, че след изборите на 2 октомври 7 партии влизат в следващия 48-ми парламент. Това са: ГЕРБ-СДС - 634 627 гласа, 67 мандата "Продължаваме промяната" - 506 099 гласа, 53 мандата ДПС - 344 512..

публикувано на 05.10.22 в 19:27

Българските евродепутати излязоха с обща декларация за Шенген

По повод дебата в Европарламента за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, българските евродепутати от всички групи излязоха с обща декларация. "Считаме, че продължаващата безпрецедентна 11-годишна блокада в Съвета на ЕС не..

публикувано на 05.10.22 в 13:09
Гълъб Донев

Служебният премиер смята коалиционното управление за неизбежно

Изборите преминаха спокойно и прозрачно, съществени нарушения не бяха констатирани. Гражданите изразиха свободно вота си, заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на правителственото заседание.  "Избирателите, които участваха в изборите решиха,..

публикувано на 05.10.22 в 10:50