Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Празник на баницата в село Балван

Днес, 9 юли, в Народно читалище "Нива 1898", в село Балван, ще се проведе традиционният Празник на баницата – "Баницата в делник и в празник". Събитието се организира с подкрепата на Община Велико Търново, селското кметство и Клуб на пенсионера и инвалида „Здравец“.

Несъмнено баницата е сред най-бележитите символи на българската кухня и всеки регион има своя специфика в начина на приготвяне. Затова, през целия съботен ден, ще бъде представено и популяризирано разнообразието на този любим български специалитет с типичните за великотърновския край разновидности – дърпана-точена баница, солена-сладка, с месо, със зеленчуци.


Няма ограничения за броя и видовете кулинарни изкушения, а всички участници в празника ще се включат и в своеобразно състезание. Всеки вид изделие ще бъде придружено с рецепта, а жури ще оцени и връчи награди на най-добрите майстори на баници.
Празникът ще бъде огласен с песни, танци и много веселие, обещават организаторите.

Снимка: radiovelikotarnovo.com
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Снимка: Етнографски музей на открито

На Игнажден коледарските групи започват подготовката си за Рождество

Едно от незабравимите преживявания, които създава единственият в България етнографски музей на открито "Етър" край град Габрово е "Училището за коледари". Инициативата, която стартира през 2017 г. е своеобразна реплика на вече утвърденото "Училище..

публикувано на 20.12.22 в 05:35

Първият гост на Игнажден благославя дома ни

На 20 декември честваме паметта на светия свещеномъченик Игнатий Богоносец. Според преданието, Игнатий е детето, за което се разказва в Евангелието на Матей. Евангелистът описва спора между Христовите апостоли за това кой сред тях има първенство. За..

публикувано на 20.12.22 в 05:15
Ченгене скеле рибарско селище

Честват св. Николай Чудотворец и по стария църковен календар

Традицията да бъде почетен Никулден по стар стил ще бъде спазена и тази година от бургаските рибари. Денят се отбелязва на 19 декември. В рибарското селище Ченгене скеле празникът започва от 11.00 часа с освещаване на параклис до клуб "Морски сговор"...

публикувано на 19.12.22 в 06:15