Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горешляците – дълго чакан Празник на здравето в район Банкя

Снимка: БНР

Софийският район Банкя отбелязва тази година своите Празници на минералната вода и дълголетието „Горешляци 2022“ с богата културна програма.

Самите празници Горешляци са на 15,16 е 17 юли, но програмата в парка-емблема на Банкя "Ротондата" започна в аванс с лятно кино под звездите и концерт на Детския хор на БНР. В програмата е включена и специална среща на дълголетниците от район Банкя и близките села с кмета Рангел Марков.

Ключов момент в празника е отслужването на Божествена Света литургия и водосвет за здраве в местния храм "Св. Кирик и Юлита", който по традиция е на 15 юли от 9 часа.

В събота жителите и гостите на района ще станат свидетели на XIII-ия Авто-ретро парад с маршрут от съседното село Иваняне до парк „Кестените“ в Банкя.

Централно място е отредено и на художествените занаяти, а централната улица е превърната в "Алея на занаятите", организирана с участието на Регионалната занаятчийска камара – София. На същото място на 16 и 17 се организира и "Алея на производителя".

Съставил: Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54