Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връх Шипка е синоним на България и свободата

Снимка: БГНЕС

България чества 145 години от Шипченската епопея – героичната шестдневна битка, в която родните опълченци доказват, че свободата не е дар, а е извоювана с кръвта и саможертвата на хиляди българи.

За единадесета поредна година с национално честване изразяваме благодарността към героите, посочват организаторите от Община Габрово. В сутрешните часове на 20 август в близкия Соколски манастир ще се състои панихида в памет на загиналите в боевете при Шипка, след което ще тръгне и туристически поход към историческия връх. Две нови възстановки ще наблюдават гостите на тържествата – Речта на Царя при откриването на Паметника на свободата и жива картина на "Битката при Орлово гнездо – ден Първи" .

Защитата на Орлово гнездо на Шипка (худ. Алексей Попов)

На старопланинския връх "Св. Никола", където е построен Паметникът на свободата, в средата на август през 1877 г., се разиграват най-тежките сражения по време на Руско-турската, освободителна за България война. Тогава отбраната на Шипченския проход буквално виси на косъм, а тя щяла да определи до голяма степен и изхода от цялата война. 

Днес, на това свято място, което всеки българин посещава поне веднъж в живота си, се намира парк-музей "Шипка-Бузлуджа". Той обхваща 26 паметника, сред които батареи и землянки на бранителите на прохода по време на Руско-турската война от 1877 - 78 г. Паметникът на свободата е най-голямата сред всички забележителности. 

Построен от доброволните дарения на целия български народ, монументът е открит на 26 август 1934 г. Висок е 31,5 м, а до него водят 890 стъпала. "Около 90 хиляди са посетителите годишно, като във времето това място е имало и много известни гости", разказа за БНР Бургас Чавдар Ангелов – директор на националния храм-музей "Шипка". Според него интересът към върха расте и това се доказва от възстановките, които се правят през лятото на решителните боеве от Шипченската епопея. Най-многобройни са посетителите на 3 март, когато хиляди изкачват върха, независимо от метеорологичните условия.


"Всичко тръгва оттук! На Шипка се полагат основите на българската армия" – казва директорът на музея. Той добавя, че това е мястото, където човек трябва да си спомни за хората, платили с живота си за нашата свобода. "Тук е мястото да се замислим, че българският народ е преживял много по страшни моменти в историческото си развитие и ги е преодолявал. Така е оцелявала България, благодарение на вярата в Бог, на трудолюбието на хората, на подкрепата от семейството и смелостта на войската“ – казва историкът Чавдар Ангелов. Честванията продължават до 23 август.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БГНЕС-архив, архив



По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05