Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златният учител на България Теодосий Теодосиев беше специален гост на българското школо в Ню Йорк

Снимка: Училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк

Преди дни преподавателят по физика и един от най-обичаните български учители Теодосий Теодосиев – Тео, посети училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк по покана на своя ученик – д-р Павлин Савов, родител на двама ученици в учебното заведение. Тео, известен още като Златния учител на България, пристигна в Ню Йорк, заедно с дъщеря си и със снимачен екип, подготвящ продължение на филм за него.

По време на посещението си учителят разгледа класните стаи, даде интервю на младите репортери от клуба по журналистика към школото и дълго разговаря с учениците и техните родители, научаваме от фейсбук страницата на българското училище. Теодосий Тодосиев разказа за своята школа и за постиженията на възпитаниците си по света. Той подчерта колко е важно да се развиват знанията у децата и говори за силата на интелигентния човек. Пред публиката учителят показа нагледно как точните науки могат да бъдат приятни и занимателни, като реши и обясни две задачи. Разбира се, имаше задача и за самия него, подготвена от ученика му – Павлин Савов, който е доктор по астрофизика и анализатор на математически модели. Публикацията на фейсбук страницата на училището ни в Ню Йорк завършва с думите: “Голяма усмивка грееше на лицето на Тео, докато Павлин обясняваше условието на задачата. Миг, запечатан в една снимка и споделен с всички нас! Безценен момент, показващ силната връзка между Учителя и Ученика.”


Теодосиев е създател на метод за формиране на силов интелект. За ефективността му говорят и успехите на неговите учениците. Те са носители на златни медали, спечелени за България от международни олимпиади по физика. Негови възпитаници са изследователи в различни научни области, като наблюдение на молекулните движения, изследвания на черни дупки и гравитационните вълни, произведени от тях; първенци в производството и изследванията с лазерна техника; производители на камери за НАСА, съобщава БТА.

Още за „Златния учител на България“ вижте в публикацията „Теодосий Теодосиев: В бързоразвиващия се свят няма място за изоставащи“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Училище "Христо Ботев" в Ню Йорк

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всички сънародници, които са пожелали да се евакуират от Ливан, вече са на българска територия

Още 80 български граждани от Ливан кацнаха снощи на летище София с правителствения самолет. Така евакуираните с два полета след 30 септември вече са 169. Последният полет бе посрещнат от министъра на транспорта Красимира Стоянова. Тя заяви, че..

публикувано на 02.10.24 в 08:41

Правителственият "Еърбъс" евакуира още 80 българи от Бейрут

От Бейрут за София излетя с правителствения "Еърбъс" втората група от 80 българи, които поискаха да напуснат Ливан. Очаква  се самолетът да кацне в София след 19.00 часа. 89 наши сънародници и членове на техните семейства бяха изведени по въздух..

публикувано на 01.10.24 в 18:50

Чатбот ни дава информация за туристически обекти в Болградския район

В молдовския град, където преобладаващото население е с български корени – Болград, беше представен чатботът "Пътуваме из Болградския район" /«Мандруємо Болградщиною»/, създаден в Telegram от Наталия Илина, преподавателка по информатика в Болградския..

публикувано на 01.10.24 в 14:11