Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Политологът Неделчо Михайлов от Хага: Има шанс за правителство на малцинството с плаващи мнозинства

Снимка: личен архив

Тези избори бяха сложни, защото и обстановката е сложна – заплаха от глобална рецесия, висока инфлация, близък военен конфликт … И в тази критична ситуация, българските политици не спряха да занимават електората със себе си, вместо да търсят начини да решат проблемите му, смята младият политолог и магистър по управление на кризи Неделчо Михайлов. Той живее в град Хага, Нидерландия, където е завършил политически науки, но следи отблизо ситуацията в България. Според него този низ от кризи създава "перфектната буря" за една дълбока загуба на доверие в политиката и в изборния процес сред сънародниците ни, което ясно личи от ниската избирателна активност на парламентарните избори, най-слабата в последните 32 години.


"Но от гледна точка на външната политика, евроатлантическата насоченост на България няма да се промени. Откритите русофили ще са малко или малцинство в новия парламент. Но и в Европа има тенденция на покачване на резултатите на дясноцентристите. Вземете Италия или Швеция, например. У нас гласоподавателите на "Възраждане" са разочаровани от политическата система, това беше един вид вот на протест срещу системата, какъвто беше и вотът за ИТН на изборите миналото лято, която претърпя крах на тези избори. Въпреки това, вотът на 2 октомври недвусмислено показа, че голяма смяна на външнополитическата ориентация на държавата няма да има, защото най-сериозна подкрепа получиха партиите с евроатлантическа насоченост. А ръстът на гласоподавателите на "Възражданени напомня, че русофилията в България има сърцевина, но не чак толкова голяма, колкото се усещаше преди изборите“ – казва Неделчо Михайлов.


Пропорциите в новия парламент се запазват, няма значително разместване на партийните конфигурации, но този път инициативата е в ръцете на партия ГЕРБ, която спечели вота с над 25%, смята политологът. Ниската избирателна активност обаче недвусмислено сочи, че българският избирател се умори да гласува. Той иска най-сетне държавата да заработи след две години предсрочни избори, неуспехи и караници, смята политологът. Но сглобяването на евентуално правителство в рамките на новия парламент изглежда почти мисия невъзможна. И все пак:

"Може би идеалният вариант, най-възможният, е правителство на малцинството с плаващи мнозинства, макар и несигурно. Защото официално ще е трудно да се сключи коалиция. Видяхме на изборите, че ГЕРБ и ДПС запазват електората си, но не са абсолютно печеливши. А за една устойчива евроатлантическа коалиция трябва и "Демократична България" да влезе, както и "Продължаваме промяната", които обаче заявиха, че няма да се коалират с ГЕРБ. Затова, ако има коалиция, тя ще е на плаващите мнозинства. И това като че ли ще е най-доброто решение за тези партии, които не желаят да губят електората си, ако направят по-сериозна стъпка назад и седнат на масата за преговори" – казва в заключение Неделчо Михайлов.

Снимка: архив на Неделчо Михайлов, БГНЕС


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

Прозорец свети в жилищен блок по време на спиране на електроподаването в Киев, 6 декември 2022

Заради липсата на ток Украйна спира плановите операции

САЩ нито са насърчавали, нито са оказвали помощ на украинците за нанасяне на удари по територията на Русия , заяви държавният секретар Антъни Блинкън, след ударите по руски стратегически летища. Той отново затвърди решимостта на Вашингтон да се увери, че..

публикувано на 07.12.22 в 09:26

Румен Радев: България има всички шансове догодина да стане част от Шенген

България има всички шансове догодина да стане част от Шенген. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Тирана, където той участва в срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Радев потвърди, че страната ни продължава да работи на всички нива..

публикувано на 06.12.22 в 16:53
Жители на Киев се укриват в станция на метрото по време на руска ракетна атака на 5 декември 2022

В Украйна очакват нова руска ракетна атака

След поредната руска масирана ракетна атака срещу украински цивилни обекти на 5 декември, говорителят на украинските военно въздушни сили Юрий Игнат предупреди, че на 6 декември се очаква нова руска ракетна вълна . Той призова гражданите да не се..

публикувано на 06.12.22 в 09:48