Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

След извънредните парламентарни избори на 2 октомври:

В България отново се очертава политически кръстопът

Снимка: pexels

След поредните избори, България отново се изправи пред уравнение с много неизвестни. Ще има ли правителство? Стабилно ли ще бъде? Ще  отговори ли на нагласите на българите?

Едно е сигурното, че правителство трябва да има и то да бъде работещо. В широкия спектър на политическото говорене, предизборни обещания и закани, политиците отново забравиха за връзката с гласоподавателите. Сякаш забравиха да ги попитат какви са очакванията им за бъдещото управление?  Не е изненадващо, че една от партиите, които на предишните избори едвам успяха да преминат изборната бариера ("Възраждане“), сега се очертават като четвърта политическа сила. Защо ли? – защото напипаха пулса на голяма част от българите, които се умориха от единовластие, корупция, Covid ограничения и бедност. И на фона на всичко това изби гневът на мнозина, които за пореден път гласуваха наказателно. Затова и резултатите от изборите отново са отчайващи.

Проф. Ивайло Знеполски

"Отговорността се размива с емоцията и е много трудно да се намери баланс между двете“, отбеляза в интервю за БНР Проф. Ивайло Знеполски, философ, културолог, изкуствовед, университетски преподавател и бивш министър на културата. От очакването на поредния „месия“, който да извади страната ни от политическото тресавище, българите загубиха вяра в политиците:

"Обществото очакваше някаква промяна в политическата култура - посочи професорът. – Да дойдат някакви по-цивилизовани отношения и да се излезе от махленското персонализиране, от обидите. Това не се случи, защото половината партии са съвсем скоро създадени и основната им грижа е да си набавят някаква идентичност. Те я търсят по линията на разграничаването и заклеймяването. Това е съпроводено с липса на опит в управлението и на ежедневни и дълги контакти с нагласите и нуждите на хората по места. Това е една голяма пречка. Тези, които се борят за някаква идентичност, застават най-често зад месиански лозунги от типа на „ние сме добрите“, "да разгромим злото“. Ако погледнем хронологично ще видим, че периодично се появяват подобни образувания. Именно това не позволява да се сформира едно истинско политическо пространство.“

Въпросът е дали и след този пореден избор политиците са си дали сметка, че българите искат обединение в името на България, която има нужда от стабилно управление. Особено сега, в условията на световна икономическа и политическа криза, не е време за дребнотемие, политически разпри и „червени линии“, които някои партии продължават да чертаят.

Макар и да бъде сформирано правителство, повечето анализатори са по-скоро сдържани в прогнозите си. "Очаквам редовен кабинет, но не мога да обещая, че той ще бъде цял мандат - каза в следизборното студио на bTV проф. Огнян Герджиков. - За съжаление, много вероятно е на пролет нещата да започнат да се подготвят за следващите избори“. Причината е повече от прозаична:

"У нас партийният егоизъм е водещ, той надделява над истинските национални интереси и това дърпане „всяка партия към себе си“ ще доведе до разклащане на коалицията - подчерта Герджиков. - Избирателите искат стабилно управление, но тези партии трудно могат да работят заедно трайно. Тук има разминаване между избирателите и избраните."

Проф. Огнян Герджиков

По отношение на очерталата се първа политическа сила – ГЕРБ, проф. Герджиков изрази надежда, че нейният лидер Бойко Борисов има „изумителен политически нюх“ и ще каже: "Ето, всички трябва да работим за България, ще изберем неутрален премиер“. Това ще бъде неговата теза и това ще е едно добро начало“, коментира проф. Огнян Герджиков.

Снимки: pexels, БГНЕС, minaloto.bg

Още от категорията

Премиерът свика извънредна среща на министри за членството в Шенген

Служебният премиер Гълъб Донев ще проведе на 5 декември заседание с вицепремиера и министър по вътрешните работи Иван Демерджиев, с външния министър Николай Милков и с правосъдния министър Крум Зарков. Те ще направят преглед на действията на..

публикувано на 04.12.22 в 17:08
Бойко Борисов

Не е ясен кандитатът на ГЕРБ за премиер

Има два варианта за правителството, което ще предложи ГЕРБ, каза лидерът на партията Бойко Борисов във Враца пред форум на младежкото ГЕРБ. Според Борисов първият вариант е той да стане премиер, защото няма по-подготвен от него. Вторият..

публикувано на 04.12.22 в 11:34
Главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор очаква доказателства от премиера на Нидерландия

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата не разполага с данни българската граница да се преминава срещу 50 евро, каквото изявление направи премиера на Нидерландия Марк Рюте пред NOS Nieuws и с думите си оправда решението на Амстердам да..

публикувано на 04.12.22 в 10:41