Над 300 изложители на храни и занаяти показват своята продукция на тридневен празник на еленския бут. След двегодишно прекъсване заради пандемичните мерки, от 21 до 23 октомври балканската община Елена отново приютява гости от близо и далеч за емблематичния празник, каза за БТА кметът Дилян Млъзев.
Богата фолклорна програма, забавни игри за деца и възрастни, с дегустации, томболи и кулинарна изложба са подготвили местните жители
Деликатесът от свинско месо, известен като "еленски бут" заради региона на произход – град Елена, се приготвя във всяко домакинство, по семейни рецепти запазени от миналото. Регистрираните в Българската агенция за безопасност на храните производители са петима, посочва Стелиан Димитров, председател на Управителния съвет на Местния съвет по туризъм. По думите му, интересът към Еленския край, заради екологичната храна и чистия въздух се увеличава. Доказателство е, че легловата база в хотелите и къщите за гости, която е над 2000, вече е запълнена. Заради хилядите гости, които еленчани очакват в празничните дни, е въведена временна организация на движението, която е оповестена в сайта на общината.
Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..
Днес отново е денят Арифе, който предхожда всеки байрам, без значение дали е Рамазан или Курбан байрам. Мюсюлманите днес отдават почит на починалите си близки, като във всеки дом жените месят тесто, от което се правят мекици и се раздават на..
Международен фестивал "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се открива днес и ще продължи до 16 юни. В събитието, с организатор Сдружението за исторически възстановки "Филипопол" се очакват участници от България,..
Как обичаите в старата българската обредност придобиват нови форми с времето под неизбежното въздействие на историческите промени, модата и политическите..