Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София и Пловдив представят антология на съвременни чешки белетристи

За пръв път от десетилетия в България излиза антология на съвременния чешки разказ в превод на български език. Сборникът е със заглавие "При чехите" и съдържа разкази на 48 съвременни чешки автори. Преводите им са дело на 19 български преводачи, езиковеди и бохемисти. Графичното оформление е на художника Христо Гочев, а редактор е известната бохемистка и професор в Софийския университет – Маргарита Младенова.

Премиерата в Града под тепетата е на 25 октомври, в рамките на литературния фестивал "Пловдив чете". Преди това, на 24 октомври, от 18 часа в Чешкия център, софийската публика ще се срещне с редактора на антологията проф. д-р Маргарита Младенова и изтъкнатия бохемист доц. д-р Добромир Григоров от СУ "Св. Климент Охридски". Специални гости на премиерите в двата града ще бъдат две от авторките в антологията - Боряна Додова и Людмила Кабъртова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С концерт на Васил Петров се открива 20-ият “Есенен салон на изкуствата” в Пловдив

“Есенният салон на изкуствата” – обединяващ музика, театър, танц, литература, изложби, ще се състои за двайсета поредна година в Пловдив. Откриването ще бъде тази вечер на Античния театър в Стария град с концерт “30 години в музиката” на Васил Петров...

публикувано на 01.09.24 в 07:00

"Аполония" празнува 40 години от създаването си

Броени години преди да усетим полъха на свободата, достигнал и до нас с рухването на Берлинската стена, музиканти, художници, писатели, театрали се изявяват за първи път на сцените на фестивала "Аполония" в Созопол. Известната по онова време с..

публикувано на 26.08.24 в 10:10

"Тракийски мистерии" представя бита, културата и вярванията на древните ни предци

Фестивалът "Тракийски мистерии" за четвърти път ни връща хилядолетия назад по нашите земи с възстановки, в които зрителите не просто се докосват до ритуалите, бита и вярванията на древни племена, но с помощта на художествени похвати стават..

публикувано на 23.08.24 в 09:30