Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кристална лира" за вокална група "Спектрум"

Снимка: Facebook/spectrumvocalband

Вече са известни носителите на наградите "Кристална лира" за 2022 г. Учредени през 1996 г., те се присъждат ежегодно от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Кантус Фирмус и Classic FM радио за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство. Тази година в раздел ПОП И РОК МУЗИКА с престижната награда беше удостоена вокална група "Спектрум" (Spectrum Vocal Band).

Както отбелязват организаторите, групата получава "Кристална лира" за албума "Singerprints", чиято концертна премиера беше през септември 2021 г. Албумът е номиниран за престижните награди за съвременна акапелна звукозаписна продукция CARA в две категории – "Най-добър европейски албум" и "Най-добър фолклорен албум"; както и за изявите на ˮСпектрум“ в рамките на фестивалите A to JazZ, "Варненско лято", Singing Bridges в Нови сад, Сърбия и др.

През 2022 г. Боряна Йорданова, Весела Морова, Даниел Николов, Янко Янков и Константин Бейков отбелязват десет години от създаването на акапелната група. Певците организират концерт по този повод на 17 ноември в кино "Люмиер" в София и обещават емоционално ретроспективно пътуване през историята на "Спектрум" – от началото, когато се изявяваха като октет, през незабравимата вечер като подгряваща група на легендарните "Манхатън Трансфър" в София и дебютния албум "Cross Point", до последните им авторски експерименти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25