Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Ямбол предлага разходка в кулинарното минало на България

4
Снимка: Facebook /Марин Лесев

В Ямбол беше открита първата в страната изложба с български кулинарни печатни издания от 1870  година до наши дни. Експонатите са част от уникална сбирка, собственост на колекционера Марин Лесев. В течение на повече от три десетилетия той събира български кулинарни печатни издания. До момента колекцията му наброява над 8 хиляди книги, списания и вестници със стари български кулинарни рецепти. Заради огромния обем са изложени 240 от тях.

Марин Лесев

Експозицията представя традиционни практики на българските кулинари, готвачи и професионалисти в сферата на храните, консервирането и ресторантьорството от втората половина на XIX век до днес. Изложени са печатни издания и ръкописи, които са служили за вдъхновение на няколко поколения кулинари и майстори от съвременната българска история.

В България, както и по света има тенденция към търсене на автентичното, на позабравения вкус- каза в интервю пред БНР Стара Загора заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който присъства на официалното откриване на събитието и добави:

“Целта на една такава инициатива е да се даде видимост на позабравените български продукти и рецепти. В разговори колекционерът е споделял, че преди близо100 години е имало сходна тенденция - българите са започнали да търсят повече информация за това как се съхраняват, консервират такива продукти. А това е изключително важно, защото тези традиционни български продукти и начинът на тяхното приготвяне и съхранение са това, което ни прави уникални. Тази изложба и тази литература са една много добра база за развитието на кулинарния туризъм в България.“

Кървавица от бял дроб с ориз по рецепта от 1939 г.

По време на  изложбата могат да се дегустират традиционни ястия от региона на Ямболска област, приготвени от местни млади кулинари. През вековете Ямбол / Югоизточна България/ се е прославил с шкембе чорбата, ямболските милинки, халвата, курбан чорбата, траханата, гьозлемите, имамбаялдъ, гювеча, гюведжетата, катмите, баниците, търнаклиите, тиквениците, козунака.

Кулинарният туризъм е визитната картичка на България пред света“ - каза Георги Събев, и добави, че в момента се  финализира рамкова програма за развитието на кулинарен туризъм, която има за цел популяризирането на местните и регионалните традиционни продукти в страната. За целта ще бъде изготвена и дигитална кулинарна карта на България.  Според него всеки регион у нас има потенциал за развитие на кулинарния туризъм.

“В Източна България и по Черноморието, примерно, имаме традиционни рибни продукти и техните начини на съхранение. В планинските региони има по-специфичен климат, който допринася за разнообразие от продукти от месо – например сурово сушените колбаси там съхнат по определен начин. В равнината пък има повече продукти и подправки, които също са се използвали като консерванти. Кулинарният туризъм е насочен както към чуждите, така и към българските туристи, които търсят традиционното, старото. Уеднаквяването на продуктите накара българския потребител да търси нещо различно, забравения вкус.”

Интересната кулинарна изложба ще остане експонирана в Безистена в Ямбол до 10 декември. Нейни организатори са Община Ямбол и фондация „Ямбол – вкус и традиции“.

Съставил: Венета Николова /по интервю на Зорница Семерджиева от БНР Стара Загора/

Снимки: Facebook /Марин Лесев
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55