Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш очаква по-добър сезон тази година

Снимка: БГНЕС

В сравнение с миналата 2021 г. настоящата се очертава по-добра за родния туризъм, съобщи БТА. По време на форума "БГ ТУРИЗЪМ - ЗИМА 2022/2023" в Банско, организиран от информационната агенция, министърът на туризма Илин Димитров отбеляза, че това, което има в България като съотношение цена-качество, е настина добро. Туроператорите ни отчитат голям интерес от страна на Обединеното кралство, с над 30 % повече от миналата година, а от Румъния – с над 7 %. Министерството е започнало кампания и за популяризиране на туризма в няколко държави, първата от които е била Полша. Предстоят срещи и в Израел, Великобритания, Германия, Чехия и Унгария. Те ще бъдат осъществени преди началото на летния сезон.

Илин Димитров

Министър Димитров посочи още, че очакваните субсидии за електрическа енергия ще помогнат на хотелиерите да предвидят разходите си. Има и мярка, която задържа цената на тока при сериозната инфлация, каза още министърът. Той изрази надежда да има решение и за компенсации за природния газ, но допълни, че това е европейско решение. "Продължаваме политиката на предишното правителство – да развиваме и алтернативния вид туризъм – посочи още Димитров. – Правим срещи в пет държави с представители на бизнеса, за да покажем, че държавата застава зад туризма“. В тази връзка, министърът изтъкна и ролята на позитивните послания за българския туризъм и съобщи за новите инициативи за популяризирането му в партньорството с БНР, чрез излъчване на 11 езика на аудио и видео подкаст предавания.

Целта е да се задълбочи рекламата на нашите летни и зимни курорти. Тази инициатива ще бъде финансирана от ведомството, а българският туризъм ще бъде рекламиран и в "Евронюз".

По отношение на хотелиерите, приемащи украински бежанци, министърът увери, че се прави всичко необходимо, за да няма пропуснати плащания.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10