Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

“Фич” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива, съобщиха от финансовото министерство. Рейтингът е подкрепен от силна външна и фискална позиция в сравнение с държавите със същия рейтинг. За надеждна се смята също политическата рамка от членството на страната в ЕС и дългогодишният режим на паричен съвет.

От рейтинговата агенция вярват, че българските власти остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 г., но рисковете от забавяне се увеличават заради несигурност относно динамиката на инфлацията.

"Фич" оценява растежа на БВП за тази година на 3,5% при 3% в предходна прогноза. Очакванията за инфлацията са за двуцифрено число през първото тримесечие на следващата година.

БНР подкасти:

Още от категорията

Предстои трансформация на летище София

Предстои пълно обновяване на Терминал 2 на летище София, който ще поеме трафика от близо 70-годишния Терминал 1, съобщиха от столичния аеропорт. Стратегията на трансформацията предвижда доставка на напълно нова система за управление на багажите,..

публикувано на 27.04.23 в 14:18
Явор Гечев

България очаква до 5 юни Еврокомисията да има план за украинското зърно

До дни очакваме решение за европейски мерки, с които да отпаднат едностранните действия срещу вноса на украинските храни - това каза след Съвет "Земеделие" в Люксембург земеделският министър Явор Гечев. На заседанието на 25 април министрите не..

публикувано на 26.04.23 в 08:25
Илхам Алиев

Азербайджан удвоява доставките на газ за Европа до 2027 година

Азербайджан планира да удвои доставките на природен газ за Европа до 2027 година. Това обяви в София президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Той беше специален гост на церемонията по подписването на Меморандум за разбирателство за насърчаване на..

публикувано на 25.04.23 в 14:15