Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Историята на чешките коледни играчки от стъкло оживява в София и Пловдив

Снимка: Чешки център София

Изложба на стъклени коледни играчки ще бъде открита в Чешкия център в София на 6 декември. Експозицията е озаглавена "Дизайнът на Коледа?!" и разказва своеобразна приказка за историята на коледното украшение, представяйки селекция от изделия на чешки дизайнери и фирми. По проекта работят Адела Помоти (куратор) и графичният дизайнер Ондржей Хорачек, с подкрепата на Област Либерец.


Два дни по късно, на 8.12, друга изложба със стъклени коледни играчки ще бъде представена в Пловдив. Тя носи заглавието "Christmas treasure" и ще бъде подредена в Балабановата къща. Специална част в нея заемат перлени коледни украшения от Поникла. В тях е вложена специфична технология за производство, прилагана само в Чешката република. Експозицията е част от традиционния артистичен форум "Светлина и надежда в Стария град" в Пловдив и се реализира съвместно с почетното консулство на Чешката република в Града под тепетата, Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу и Общинския институт "Старинен Пловдив".


И двете събития се организират съвместно с Посолството на Чешката република в София в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС. 

Снимки: Чешки културен център София

Още от категорията

Великденските пости – най-дългото пречистване на душата и тялото за всички вярващи

Великденските пости през 2023 година започват на 27 февруари – понеделника след Сирни Заговезни. Великият пост, наречен още Света Четиридесетница, продължава седем седмици и приключва ден преди православния Великден, който тази година се пада..

публикувано на 27.02.23 в 05:10

Паметникът на Апостола в София – място за всенародна почит

Всяка година, в дните около 19 февруари, паметникът на Васил Левски в центъра на София се отрупва с цветя. Държавници и обикновени хора, родственици по кръв и по убеждения отдават тържествено почит и засвидетелстват признателност към живота и делото на..

публикувано на 24.02.23 в 11:45
Найден Геров (1823 – 1900)

България отбелязва 200 години от рождението на първия български дипломат Найден Геров

Днес, 23 февруари, се навършват двеста години от рождението на големия възрожденец, учител, книжовник и общественик Найден Геров. Възрожденецът е сред най-ревностните защитници на българщината в Пловдив и първият български дипломат в продължение на 20..

публикувано на 23.02.23 в 13:56