Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руската офанзива в източна Украйна продължава

Снимка: Iryna Rybakova/Handout via REUTERS

Настъплението на руските сили в източна Украйна продължава, като най-ожесточени са сраженията в край Бахмут, Донецка област, където руската армия активно атакува. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна твърди, че украинските военни са успели да отблъснат настъплението на руснаците в около седем населени места. По информация на руски източници, украинските въоръжени сили са контраатакували около пет селища край Бахмут, но тези опити са били отблъснати.

След руските атаки без ток остават хиляди домакинства в Киев и околностите, както и в Одеса и Днипро

Според военни експерти, до този момент, в хода на сраженията в Донецка и Луганска област, нито една от страните все още не е в състояние да постигне убедителен успех.

На 8 декември руската армия е изпратила подкрепления на позициите си край градчето Сватово в Луганска област, което украинските въоръжени сили се опитват да превземат. Според прогнозите на Института за изследване на войната, руската армия се опитва да засили активността си край Сватово, за да предотврати очакваното настъпление на украинските военни.


БНР подкасти:

Още от категорията

"Маркет линкс": Паритет между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Минимална разлика между коалициите "Продължаваме промяната" – "Демократична България" (20,9%) и ГЕРБ-СДС (20,4%) в началото на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. – това показва национално проучване за..

публикувано на 07.03.23 в 15:04

Киев реши, че ще продължи да защитава Бахмут

Министрите на отбраната от ЕС се събират на неофициална среща в Стокхолм , съобщи шведското председателство. На 7 и 8 март в присъствието на украински представители ще се обсъжда военната подкрепа за Украйна, включително обучението на украински..

публикувано на 07.03.23 в 09:14

Украинската армия отстъпва организирано в Бахмут

Украинското военно командване вероятно е заповядало ограничено тактическо изтегляне от град Бахмут , който по думите на президента Володимир Зеленски се превърна в "болезнена и трудна" точка на битката за Донбас. Базираният в САЩ Институт за изследване..

публикувано на 06.03.23 в 09:19