Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Емоционална българска Коледа в Лас Вегас

13
Снимка: предоставена от Мария Самичкова

Коледа по нашенски – с пресъздаване на българските традиции за постна трапеза в навечерието на Рождество, много добро настроение и подаръци – преживяха децата на сънародниците ни в Лас Вегас, които посещават двете български училища там, информира ни Мария Самичкова.


"Коледните тържества на над 110 български деца от двете училища в Лас Вегас ни дадоха невероятен емоционален заряд и празнично настроение", написа след празника и генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов. Като специален гост на събитието, той благодари на сънародниците ни във Вегас, които с възрожденски ентусиазъм подкрепят дейността на Първото българско училище “Васил Левски” и детската академия "Родна реч" и съдействат за сплотяване на българската общност там.


"Българските деца са невероятно талантливи, умни и познават българските традиции. Работата на българските училища с най-малките ни дава увереност, че българската диаспора в Лас Вегас ще бъде винаги силна, значима и многобройна“ – са впечатленията на консула, споделени след срещата в социалните медии.


Децата пък получиха като дар книжки, чрез които да обогатяват българския си език. Една от тях е много специална, нарича се "Добри" и в началото на 60-те години на м.в. е била най-любимото четиво на американските младежи:

"И най-интересното е, че това е книга написана за българин – става въпрос за един наш сънародник, роден през 1895 година в Лясковец – пояснява Бойко Христов. – Много талантлив, отива в Художествената академия в София, след това в Париж , а от там пристига в Лос Анджелис. Веднага печели голяма национална скулптурна надпревара и става звезда – започва да работи по най-големите холивудски мегапродукции по времето на Чарли Чаплин и е част от киноелита на целия свят. Това е наш сънародник, казва се Атанас Качамаков. И тази книга разказва неговата история, написана от канадска журналистка. Искам да я чуят и нашите малки сладури тук, защото трябва да бъдат горди, че България не е отскоро тук.


България е оставила своя траен отпечатък в местната култура и аз с удоволствие виждам, че вие продължавате да го правите. Българите в САЩ са гордост за мен. Ние сме от диаспорите, които можем да се гордеем с това, което правим тук и допринасяме за развитието на американското общество. От името на България и мое име ви благодаря за всичко, което правите и че водите своите деца да се учат на български, да разбират своята история и да се чувстват горди, че са българи. Вярвам, че тази книжка ще допринесе още повече за това. Желая на всички весели празници! Обичайте се, бъдете горди, че сте българи и продължавайте все така, защото това, което правите е възрожденска дейност!"


Звук и снимки: Мария Самичкова

Текст: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

Българското училище “Д-р Петър Берон” в Прага празнува 75 години от създаването си

През 20-те години на миналия век български градинари – ценени заради уменията си, се заселват в околностите на големите чешки градове. А за да познават децата им своите корени и роден език, създават частно българско училище. Разказвайки..

публикувано на 29.03.23 в 12:20

Ненка Рашкова за живота в странство и за хобито, което прави дните цветни

Работа на две места, домакинство, съпруг, дете и куче – това е ежедневието на Ненка Рашкова в Германия. Както повечето българи в странство, младото семейство решава да напусне България по съвсем прозаични причини: „ Напуснахме я преди 4..

публикувано на 29.03.23 в 10:10

В Северна Македония българите ще гласуват под натиска на стигматизацията

Около 120 000 македонци имат официално българско гражданство. Повечето от тях са в страни от ЕС. Около 30 000 са в Северна Македония, пише в сайта tribuna.mk журналистът Владимир Перев. Едва169 души обаче са заявили, че ще гласуват на 2 април в..

публикувано на 28.03.23 в 12:41