Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме Ивановден като национален празник

Снимка: sabori.bg

Ден след Богоявление на 6-ти януари, православната ни църква отбелязва Събор на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен. В страната ни, празникът е известен като Ивановден, на който празнуват над 347 хиляди именници.

В прослава на св. Йоан Кръстител, православната църква е определила шест дни в годината, както и всеки вторник, а най-тържественото му отбелязване е днес, когато се възпоменава най-важната мисия на живота му – да подготви пътя пред Спасителя и да извърши Кръщението Му.

В България, заедно с Йордановден, това са най-почитаните зимни празници, които народът ни свързва с очистващата сила на водата и новото начало. Така например, в павликенското село Караисен празникът се отбелязва с единствения за страната ни обичай - Иванови влачуги. На този ден всички именници, младоженци, моми и ергени се дърпат към чешмата, за да бъдат изкъпани за здраве. Друг интересен народен ритуал е "Къпанки", в село Реселец, община Червен бряг. Там обичаят за здраве датира от древни времена и е запазен единствено в това населено място. Според поверието, носачи пренасят срещу заплащане през местната река Ръчене всички Ивановци ергени, както и моми. Който обаче не си плати, го топват във водата. След като ги пренесат през реката, на отсрещната страна е подготвена почерпка, с котле с червено вино, греяна ракия, мезета и прословутия реселешки воден лук.

Според поверието, който се къпе на Ивановден, не боледува цяла година.


Още от категорията

На Велики четвъртък в дома на архитект Таня Симеонова

Велики четвъртък е един от двата определени дни в Страстната седмица преди Възкресение Христово, в които всяко християнско семейство може да боядиса яйца за празника. По традиция първото яйце винаги е в червен цвят, като своеобразно олицетворение на..

публикувано на 13.04.23 в 08:25

Момичета от габровския край пресъздадоха обичая Лазарки

За поредна година, момичетата от „Училище за лазарки“ към етнографски музей „Етър“ , близо до Габрово, пресъздадоха обичая лазаруване, съобщи БТА. В лазаруването се включиха 57 момичета от Габрово, Дряново и Трявна , които огласиха с песните си..

публикувано на 08.04.23 в 17:28
Възстановка на обичая кумичене, гр. Койнаре, 2022 г. 
Снимка: Фондация „Живите български корени“

На кумичене в град Койнаре

За трета поредна година групата за автентичен фолклор към НЧ "Христо Ботев 1889" в гр. Койнаре, Плевенска област, ще покаже възстановка на един от най-красивите и обичани обичаи в този край - кумичене , характерен за Северозападна България. Както..

публикувано на 08.04.23 в 06:10